Vouchere facturi 2023. Poştaşii sună la uşă în această săptămână. Când intră primii bani pe card

Voucherele de energie acordate categoriilor vulnerabile de persoane vor fi distribuite începând cu data de 1 februarie.

29 ian. 2023, 19:36
Vouchere facturi 2023. Poştaşii sună la uşă în această săptămână. Când intră primii bani pe card

Vouchere facturi 2023. Poşta Română a început, miercuri, tipărirea cardurilor de energie, la eveniment fiind prezent ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş. Acesta a anunţat că, la 1 februarie, va începe distribuirea cardurilor, iar primele plăţi ase vor face din 20 februarie. Ministrul a explicat că se vor face verificări ale beneficiarilor, iar până acum s-a constatat că 527 dintre aceştia au, în realitate, venituri care depăşesc 10.000 de euro. ”Ar fi nefiresc ca ajutorul de încălzire să le fie acordat”, a precizat ministrul.

Vouchere facturi 2023. Din 20 februarie, în baza unei proceduri derulate prin Poşta Română, beneficiarii acestui sprijin să poată să le utilizeze pentru plata facturilor, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Am luat decizia, la finele anului trecut, să asigurăm acele tichete prin care sprijinim populaţia vulnerabilă pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie şi în felul acesta tichetele în valoare de 700 de lei urmează a fi distribuite începând cu 1 februarie. Ştiu că domnul ministru Boloş a lucrat îndeaproape cu Poşta Română şi, aşa cum am spus, pe 1 februarie, tichetele vor fi primite de către cetăţeni, iar, începând cu data de 20 februarie, vor putea să facă plăţile, iar aici apare chestiunea de noutate, este o facilitate cu care într-adevăr venim în sprijinul cetăţenilor şi anume plata se poate face direct la poştă sau la poştaşi„, a declarat Ciucă, joi, în cadrul şedinţei de Guvern.
PENSII 2023. Marius Budăi, anunţ crucial pentru 5 milioane de români: Noua formulă de calcul, bazată pe o lege veche
El a amintit că poştaşii vor fi dotaţi cu sisteme electronice de citire a tichetelor, iar beneficiarii nu vor mai pierde timpul pentru a plăti facturile şi se vine şi în sprijinul celor care au probleme în a se deplasa.

Premierul a subliniat că sprijinul pentru persoanele aflate în dificultate va continua, urmând să se acorde suma de 50 de euro, o dată la două luni, cetăţenilor cu venituri reduse.

În zilele următoare cardurile de energie se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, aşa încât procesul sperăm să decurgă în condiţii normale şi termenul de 20 februarie să fie cel de la care beneficiarii, cu ajutorul respectiv pot efectua plăţi. Sunt patru milioane de beneficiari.

S-ar putea ca, după verificările pe care le facem, după cum se cunoaşte, atât pentru cei care locuiesc împreună la aceeaşi adresă, care sunt fără nomenclator stradal sau cu nomenclator stradal şi nu şi-au creat în cartea de identitate domiciliul sau cei care, prin interogarea bazelor de date ale ANAF, şi depăşesc venitul de 2.000 de lei, e posibil ca, în anumite situaţii, să trebuiască să-i excludem de pe lista de beneficiari. Încercăm ca, până pe data de 15 februarie, să virăm banii la Poşta Română”, a afirmat ministrul Marcel Boloş.

În 8 decembrie 2022, Guvernul a aprobat compensarea preţului la energie pentru persoanele şi familiile vulnerabile, urmând ca beneficiarii cardului de energie să deconteze facturi în limita sumei de 1.400 de lei, bani care vor fi alocaţi în două tranşe – prima în februarie 2023, 700 de lei, şi cea de-a doua în septembrie 2023, tot 700 de lei.

În cazul în care mai mulți beneficiari locuiesc la aceeași adresă, fiecare dintre ei va trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru a intra în posesia tichetelor.

Vouchere facturi 2023. Cine beneficiază de carduri pentru energie

Conform ordonanței adoptate, de cardurile de energie vor beneficia:

-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

-persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

-familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Vouchere facturi 2023. Ce se întâmplă cu cardul de energie dacă într-o locuinţă domiciliază mai mulţi beneficiari

Ce trebuie să știe românii care primesc cardul de energie

„Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională Poșta Română S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea prețului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia”, se mai arată în comunicatul remis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Când se vor putea face primele plăți cu carduri pentru energie și cum poți intra în posesia lor dacă nu te găsește poștașul acasă