Vouchere energie 2023. Greşeala care te poate lăsa de luni fără bani de facturi

Voucherele pentru plata energiei vor putea fi folosite începând de luni. Directorul Poștei Române face apel la calm dacă nu ai primit documentele, dar mulţi români nu ştiu ca pot pierde ajutorul de la stat. Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie, trebuia să dea o declaraţie în acest sens.

20 feb. 2023, 07:11
Vouchere energie 2023. Greşeala care te poate lăsa de luni fără bani de facturi

Vouchere energie 2023. Autorităţile au anunţat că de luni, 20 februarie, se vor putea plăti facturile cu noile carduri de energie. Anul acesta, românii cu venituri reduse primesc, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an. Primele plăţi pot fi făcute, după cum au dat asigurări autorităţile, începând de luni, 20 februarie.

Bugetul măsurii de sprijin are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul MIPE, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operațional Capital Uman, precum și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Carduri de energie 2023. Mai mulți români au fost tăiați de pe listele de beneficiari. Marcel Boloș vine cu explicații

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează?

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

– venitul minim garantat;

– alocația pentru susținerea familiei;

– statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Care sunt actele necesare pentru plată?

– Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

– Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

– Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Ce este certificatul de validare a datoriei?

Este un document emis de asociația de proprietari/locatari, pentru a certifica datoria curentă sau restantă a beneficiarului de sprijin față de asociația de proprietari/locatari, rezultată din furnizarea de energie termică în sistem centralizat.

Tichete de masă 2023. Greşeala care îi lasă pe bugetari fără bonuri de masă
Asociațiile de proprietari/locatari vor încheia protocoale de colaborare cu Poșta Română pentru a comunica conturile bancare și orice alte date necesare pentru virarea sumelor aferente mandatelor poștale emise prin utilizarea cardurilor de energie.

Beneficiarii de carduri care sunt racordați la alimentarea cu energie termică în regim centralizat, trebuie să solicite eliberarea acestui certificat de către Asociația de proprietari unde este înscris.

După ce îl primesc, pentru a achita factura la energie termică, trebuie să îl prezinte poștașului/oficiantului poștal împreună cu cartea de identitate și cardul de energie.

Certificatele de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Poșta Română.

Cum se efectuează plata?

La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari). Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Vouchere energie 2023. Directorul Poștei Române face apel la calm

Începând de luni, 20 februarie, se vor putea face primele plăţi cu ajutorul voucherelor pentru încălzire acordate de stat. Totuși, beneficiarii acestora sunt îndemnați să nu se înghesuie la oficiile poștale încă din primele zile în care își pot achita facturile. Directorul Poștei Române a promis prelungirea programului de lucru și deschiderea oficiilor poștale chiar și duminică pentru a face față fluxului mare de oameni.

Ne facem griji privind eventuale cozi la oficiile poștale. Este singurul lucru pe care nu îl putem controla. Nu știm dacă se trezesc, de exemplu, 200 de beneficiari care toți să vină luni la prânz. Va exista clar coadă acolo. Va fi un lucru neplăcut pe care încercăm să-l evităm. Oamenii să înțeleagă că pot folosi aceste carduri până la sfârșitul lunii iunie și dacă văd că este coadă la oficiul poștal să vină fie mai târziu, fie a doua zi. În funcție de fluxul de clienți, am luat în calcul inclusiv prelungirea programului de lucru atât în timpul săptămânii, cât și sâmbăta și duminica. Nu am vrea să luăm o decizie acum, pentru că încă nu știm cum o să fie luni, marți. Dar, acesta este încă un apel la calm că dacă vedem că e nevoie de mai mult timp, vom aloca mai mult timp”, a spus Valentin Ștefan.

Pentru plata facturilor cu voucherele acordate de stat, în București sau Piatra Neamț, au fost înființat ghișee postale speciale. ”Am recomandat (șefilor de oficii poștale n.r.) să instaleze calculatoare noi, să se asigure că cel puțin în primele săptămâni vor fi mai multe ghișee disponibile. Unii au crescut această capacitate, alții au creat un ghișeu sau două ghișee speciale care fac doar încasare facturi, facturi cu carduri de energie”, a precizat directorul Poștei Române.

Cardul de energie poate fi folosit la oficiile poștale până în data de 27.12.2023. Totuși, pentru prima tranşă de bani, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023. Beneficiarii își vor putea plăti facturile online cu cardul de energie cu ajutorul postașului, la oficiul poștal sau online pe site-ul Poștei Române.