Vouchere facturi 2023. Poştaşii livrează primele carduri de energie. Cine sunt românii care primesc direct cash!

Guvernul va acorda două tranșe de ajutor în valoare de 1400 de lei pentru pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Primele 700 de lei vor fi acordate în luna februarie, iar celelalte 700 de lei vor fi acordate în luna septembrie. Beneficiarii sunt obligați să depună o declarație pe propria răspundere.

01 feb. 2023, 13:02
Vouchere facturi 2023. Poştaşii livrează primele carduri de energie. Cine sunt românii care primesc direct cash!

Vouchere facturi 2023. Aproximativ 2,8 milioane de carduri de energie vor fi distribuite de astăzi de Poșta Română, iar primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie. Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

„Sunt mai multe judeţe în care începe de azi distribuirea cardurilor de energie: Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor, Ilfov şi Bucureşti”, a precizat, miercuri, ministrul Proiectelor europene, Marcel Boloş.

Primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie. Beneficiarii vor primi un ajutor de 700 de lei, bani cu care vor putea să își plătească facturile la gaze, energie sau întreținerea la bloc.

Românii care se încălzesc cu lemne de foc vor primi banii cash în mână, dacă aduc o factură de lemne nu mai veche de luna august a anului trecut.

Cardurile de energie, a căror distribuire către beneficiari a început de la 1 februarie, sunt de fapt un ajutor de la stat, în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor de încălzire, a celor la electricitate, gaze, dar și pentru lemne de foc, păcură sau butelii. Acest card – practic, un tichet – va fi trimis doar unor categorii de români: pensionari, persoane cu dizabilități ce au venituri mici, beneficiari de ajutor social și familii care primesc alocație de susținere. Cardurile sunt distribuite de Poșta Română – și tot prin Poștă se vor putea face și plățile. Sună complicat? În acest articol găsești toate informațiile despre cardul de energie.

Sute de mii de români nu au mai primit factura la curent de peste 6 luni. Hidroelectrica anunță că primele facturi vor fi emise în februarie
Potrivit oficialilor, există 4 milioane de beneficiari ai cardului de energie, iar bugetul este de 5 miliarde de lei. Cardurile de energie se distribuie de la 1 februarie 2023, iar banii vor intra pe ele de la 20 februarie, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Trebuie precizat de la început că aceste carduri de energie nu sunt efectiv carduri, ci niște tichete de hârtie, deci pe ele nu sunt efectiv bani, ca în cazul unui card de credit sau de debit.

Poștașii  se plâng de faptul că sunt obligați să lucreze suplimentar, într-o perioadă în care numărul de angajați la Compania Națională Poșta Română este insuficient în raport cu numărul mare de distribuții. De asemenea, nu toți poștașii cunosc modalitatea de utilizare a cardului de energie.

Valoarea totală a ajutorului de stat dat prin cardul de energie este de 1.400 de lei pe loc de consum sau gospodărie. Banii vor fi împărțiți însă în două tranșe de 700 de lei fiecare. Tranșele are se vor acorda în februarie și septembrie 2023. Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, cum se numește oficial acest ajutor, poate fi utilizat până la 27 decembrie 2023 (data inițială era 31 decembrie).

Vouchere alimente 2023. Anunţ important pentru românii sărmani, când se alimentează cardurile
500.000 de persoane nu mai beneficiază de cardurile pentru energie

Mai mult de 500.000 de carduri au fost anulate, deoarece aceleași adrese au fost prezente de mai multe ori, astfel încât jumătate de milion de oameni nu mai primesc ajutorul de la sat. De asemenea, unele asociații de proprietari afirmă că nu sunt capabile să emită certificatele necesare pentru validarea datoriilor.

Prima tranșă a ajutorului, cea din februarie, se poate utiliza pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023. A doua tranșă a ajutorului se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 27 decembrie 2023. Pentru ambele se folosește un singur card de energie (deci beneficiarii care îl primesc în februarie nu vor mai primi altul în septembrie).

De pe cardurile de energie nu se pot scoate bani. De asemenea, ele nu pot fi vândut ori donate. Mai mult, orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei. De asemenea, Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.

Cardurile de energie în 2023: cine beneficiază de ele, care este valoarea lor și cum pot fi folosite pentru plata facturilor

Cardurile de energe vor fi distribuite începând din 1 februarie românilor vulnerabili. Cardurile sunt emise și distribuite de Poșta Română și reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei, de două ori pe an, potrivit informațiilor puse la dispoziție de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Vouchere facturi 2023. Cum sunt acordate cardurile de energie și când expiră

Peste 4 milioane de români vor primi acasă cardurile pentru energie cu ajutorul cărora își pot achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică. Banii vor fi virați în două tranșe, a câte 700 de lei. Astfel, ajutorul primit de românii vulnerabili este de 1.400 de lei.

Prima tranșă va ajunge la beneficiari în perioada 1-28 februarie, iar plățile vor putea fi efectuare din 20 februarie.

Al doilea card de energie, cu a doua tranșă de bani, va fi virat beneficiarilor în perioada 1-30 septembrie 2023.

Cardul este emis pe un suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial) curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Ministerul precizează că ajutorul nu se consideră venit și nu afectează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Valabilitatea acestor carduri încetează la 1 ianuarie 2024, indiferent de sumele rămase neutilizate.

Așa arată cardurile de energie emise de Poșta Română  –

Vouchere facturi 2023. Cine beneficiază de cardurile de energie

De acest sprijin din partea Guvernului vor beneficia peste 4 milioane de români care îndeplinesc una din următoarele condiții:

  • Pensionari cu vârsta minimum 60 de ani și cu venit lunar sub 2.000 de lei;
  • Pensionari de invaliditate cu venit lunar sub 2.000 de lei, indiferent de vârstă;
  • Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu, venit lunar sub 2.000 de lei, indiferent de vârstă;
  • Familie cu alocație de susținere;
  • Familie/persoană cu ajutor social.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei, transmite ministerul.

Instituția mai precizează și că factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

De reținut mai este faptul că, dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum.

Vouchere facturi 2023. Cum se plătesc facturile cu ajutorul cardurilor de energie

Plățile se vor putea efectua după următorul calendar:

  • Pentru tranșa I (700 lei): în perioada 20 februarie 2023 – 30 iunie 2023;
  • Pentru tranșa II (700 lei): în perioada septembrie 2023 – 31 decembrie 2023.

Pentru a putea plăti facturile, beneficiarul trebuie să prezinte:

  • cardul primit de la Poșta Română;
  • actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului);
  • factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ.

Plata se poate face la orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

Facturile vor putea fi plătite și online. În acest caz, Guvernul României a anunțat că „va fi o aplicație informatică simplă, care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăților, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie.”