Lovitură pentru milioane de români. ANAF anunţă impozitarea VOUCHERELOR

Persoanele care au primit vouchere trebuie să depună acum Declarația Unică, în timp ce persoanele care aveau oricum această obligație trebuie să țină cont și de valoarea voucherului pentru bicicletă atunci când completează Declarația Unică. Cei care trebuie să depună Declarația Unică și nu o fac în termenul prevăzut de lege riscă să fie amendate cu sume între 50 şi 500 de lei. De asemenea, unele vouchere ar putea fi purtătoare de contribuţii sociale.

16 apr. 2019, 07:58
Lovitură pentru milioane de români. ANAF anunţă impozitarea VOUCHERELOR

Persoanele care au primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt obligate să depună în acest an Declarația Unică și să plătească un impozit de 10% pentru acest venit, transmit reprezentanții ANAF pentru Profit.ro. Declarația Unică poate fi însă depusă doar online, prin serviciul Spațiu Privat Virtual (SPV), astfel că cei care nu au cont de SPV vor fi nevoiți să-și facă. Amenda pe care ANAF o aplică celor care nu-și respectă obligația de a depune Declarația Unică este cuprinsă între 50 de lei și 500 de lei. 

30.000 de vouchere pentru biciclişti
 
Programul Biciclişti în Bucureşti a fost aprobat în 2017 şi prevedea acordarea unui număr de 30.000 de vouchere, cu o valoare de 500 de lei fiecare. Primele 5000 de vouchere au fost distribuite bucureştenilor în acelaşi an, apoi alte 19.200 de vouchere. 
Prin acest proiect, Primăria Capitalei îşi propunea să încurajeze cetăţenii să adopte un stil de viaţă sănătos şi să folosească mijloacele de transport alternative, cu efecte benefice asupra descongestionării traficului şi reducerii nivelului de poluare.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2019. Mai aveţi tichete NEFOLOSITE de anul trecut? Veste bună, cum pot fi VALORIFICATE

Valoarea voucherelor acordate de Primăria Capitalei pentru Programul Biciclete în Bucureşti este de 500 de lei, astfel că impozitul datorat pentru voucher este de 50 de lei. Termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică a fost extins anul acesta până la 31 iulie.

„Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I – Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018 – Secțiunea 1 – Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018”, a răspuns ANAF la întrebări transmise de Profit.ro.

Şi alte vouchere acordate de primărie sau de alte instituţii ar putea fi impozitate.

6000 de eco-vouchere, în valoare de 9000 de lei

Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că va semna în curând contractul cu operatorul economic care a câştigat licitaţia privind tipărirea eco-voucherelor aferente „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare”, contratul aflându-se pe circuitul de avizare al instituţiei.

Lista celor 6.000 de persoane care s-au înscris în programul prin care Primăria Capitalei oferă 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei pentru achiziţionarea de maşini mai puţin poluante în schimbul celor vechi, duse la casare, ori chiar electrocasnice şi electronice noi, cu clasă energetică superioară a fost publicată miercuri după-amiază. După verificarea criteriilor de eligibilitate, 5.000 de persoane vor primi eco-vouchere, în ordinea înscrierii.

Veşti bune pentru elevi: Vor fi acordate vouchere pentru echipament sportiv

Acestea, în valoare de 9000 de lei, vor ajunge în posesia beneficiarilor în termen de 15 zile lucrătoare de la data transmiterii de către primărie a comenzii de tipărire şi vor fi distribuite prin curier, care va avea obligativitatea contactării telefonice prealabile a destinatarului, cu încercarea livrării plicului de minimum 3 ori. În paralel cu demararea distribuirii eco-voucherelor, Primăria Capitalei va publica pe site-ul propriu lista magazinelor partenere în care beneficiarii programului vor putea utiliza aceste eco-vouchere, se mai arată într-un comunicat al municipalităţii. 
  
În ceea ce priveşte numărul dosarelor acceptate în Program, în urma verificării conformităţii documentelor depuse la PMB de către proprietarii de autovehicule uzate acceptaţi în Program, a rezultat un număr de 4.193 de proprietari eligibili, viitori beneficiari de eco-vouchere, din totalul de 4.241 de dosare depuse, prin urmare 48 de dosare au fost respinse, întrucât participanţii nu au respectat termenele prevăzute în regulament. 
 
 
Vouchere Materna, 2000 de lei pentru femeile însărcinate
Alte proiecte sunt „Materna Bucureşti”, prin care se acordă vouchere în valoare de câte 2.000 de lei femeilor însărcinate, „O şansă pentru cuplurile infertile”, prin care se acordă 3.000 de euro pentru cuplurile infertile din Bucureşti şi programul „Newborn oncofertilitate”, prin care „se oferă o şansă tinerilor diagnisticaţi cu cancer”, care vor să îşi prezerve fertilitatea înainte de a începe tratamentele oncologice. Până în martie 2019, 641 de proceduri efectuate, anunţă PMB.  Proiect FIV „O şansă pentru cuplurile infertile”, care prevede acordarea de sprijin financiar cu o valoare totală de până la 13.800 lei/ cuplu infertil din Bucureşti. În doar şase luni, proiectul demarat în iunie 2018 a înregistrat 1.000 de beneficiari.
 
Bani pentru cuplurile căsătorite

Primăria Capitalei a acordat suplimente financiare cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei cuplurilor care împlinesc 25, 50, şi 75 de ani de căsătorie, potrivit unui proiect al Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Primăria Capitalei vrea să acorde suplimente financiare cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei cuplurilor care împlinesc 25, 50, şi 75 de ani de căsătorie, potrivit unui proiect al Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Bani pentru elevii premianţi şi aparate ortodentare

Programul de premiere a unităților de învățământ preuniversitar de stat, cu rezultate deosebite la școală. Vor fi acordate premii pentru performanță, în valoare de 600 de lei și pentru merite deosebite în valoare de 300 până la 1000 de lei în funcție de medie. Astfel pentru cei cu medii între 8, 5 și 9, 49 se vor da 300 de lei, pentru cei cu medii între 9,50-9, 99 se vor acorda 4000 de lei iar pentru cei care au doar note de 10 se va acorda recompensa maximă, de 1000 de lei. Regulamentul concret pentru acordarea acestor bani copiilor merituoși va fi elaborate ulterior și prezentat de primarul general Gabriela Firea. Tot pentru elevi, aparatul ortodontic este decontat la 750 de lei, iar dacă indicația medicului este pentru două astfel de aparate, se vor deconta amândouă. Până în prezent sunt 500 elevi beneficiari.

Bani pentru nou-născuţi şi puzderie de ajutoare sociale

Anul trecut au fost acordate mai multe ajutoare de către Primăria Capitalei. Ajutorul pentru familia monoparentala este ultimul acordat de Municipalitate și a fost votat într-o ședință la sfârșitul lunii octombrie. Astfel, persoanele al căror venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei inclusiv vor primi: 300 lei pentru familia cu un copil, 600 lei pentru familia cu 2 copii, 900 lei pentru familia cu 3 copii și 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii. Proiect „SĂNĂTATE PRIN SPORT”, care prevede furnizarea de servicii medicale pentru sportivi legitimaţi din Municipiul Bucureşti cu vârsta între 5-18 ani – reprezentând aprox. 28.000 elevi.
Pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 201 lei și până la 530 lei inclusiv, se acordă ajutoare după cum urmează: 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copii și 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.

La finalul lunii august, Consiliul General al Capitalei a aprobat acordarea unui stimulent de 500 lei pe lună pentru adulții cu handicap, care au domiciliul stabil/resedința pe raza municipiului Bucuresti.
In luna iulie, Consiliul General a decis  acordarea unui stimulent financiar, de 1.000 lei/luna pentru copiii cu handicap.
In luna iunie, aceeași instituție a hotărât acordarea unui stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut.
In luna mai, Consiliul General a aprobat acordarea unui stimulent financiar de 1500 lei net/familie pentru tinerii care se casatoresc. Anul trecut au avut loc in Bucuresti circa 6.000 de casatorii. Impactul bugetar anual este de circa 9 milioane lei

Voucherele de vacanţă ar putea fi impozitate
 
Conferința Națională a Industriei Ospitalității, ce a avut loc la București, a adus în dezbatere problema impozitării transportului, cazării și mesei. 

„Suntem deschiși la discuții pentru a găsi soluții. Din punct de vedere fiscal, trebuie o nouă abordare. E un element nou apărut în economie, dar văd că devine un fenomen constant și trebuie să găsim soluții și le vom găsi. Vă dați seama că nu pot veni cu o soluție pe loc, dar pare rezonabil ca un angajator – care își asumă să facă aceste cheltuieli cu angajații lui – să fie suficient. Că sunt bani dați de angajator în scopul menținerii și dezvoltării afacerii sale iar acești bani conduc la diminuarea profitului propriu. Chiar dacă impozitul specific pe care industria îl dă acum nu e afectat, investitorul e clar afectat. Și atunci, mie, personal mi se pare corect să îl lăsăm în pace cu taxarea pe acestea, mai ales că România are o problemă reală cu forță de muncă”, a precizat recent Doru Dudaș, Director General în Ministerul de Finanțe.

Dudaș însă a dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește voucherele de vacanță. „Voucherele de vacanță sunt foarte importante pentru dezvoltarea industriei ospitalității. Atenție, vă rog! Prin Parlament am văzut o inițiativă legislativă puțin năstrușnică ce venea să spună că pentru cele neutilizate să fie obligat angajatorul să plătească numerar sau cu bonuri de masă. Cred că e mare pericol să deturnăm rolul voucherului de la dezvoltarea industriei!”, a mai spus Doru Dudaș.