Vouchere noi pentru milioane de români. 700 de lei pe card în septembrie pentru „lemne de foc”

Românii cu venituri mici beneficiază încă de cardul de energie, un ajutor pentru plata facturilor, iar acum se fac unele schimbări la lege. Comisia Europeană a anunţat sistarea subvenţiilor, dar Guvernul român speră să menţină sprijinul şi în 2024.

30 aug. 2023, 22:13
Vouchere noi pentru milioane de români. 700 de lei pe card în septembrie pentru „lemne de foc”

Vouchere energie 2023. Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilorsă nu mai fie acordate de anul viitor

Cert este că la începutul lunii septembrie se dau 700 de lei gratuiți de la stat direct pe cardurile de energie pentru românii cu venituri mici. Astfel, un număr total de aproximativ 4,1 milioane de persoane urmează să primească acești bani peste o perioadă de trei săptămâni în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Astfel, este vorba de cea de-a două tranșă de 700 de lei din acest an, deoarece oamenii au mai primit o dată, în luna februarie a acestui an, o primă parte din suma de 1.400 de lei.

Anunț de ultimă oră pentru seniorii României! Până când își pot ridica pensionarii biletele de tratament balnear
Peste patru milioane de persoane beneficiază de banii de pe cardurile de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Se dau 700 de lei gratuiți de la stat pentru milioane de români! Banii intră pe card în câteva zile

Decizia este una care vizează mai ales pensionarii cu pensii mici, cei care beneficiază de cardurile de energie din cauza veniturilor reduse pe care le au. Mai mult, sumele trebuie folosite până la data de 31 decembrie 2023.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Aceste ajutoare bănești, care vin în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să își poată achita facturile, se oferă în două tranșe, care valorează câte 700 de lei fiecare.

Vești bune pentru elevi! În anul școlar 2023-2024 trenul va fi 100% gratuit. Care sunt detaliile care apar în Hotărârea de Guvern
Fostul ministrul al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, actual ministru al Finanțelor, a vorbit recent despre acest ajutor financiar. Până în prezent, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. „Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, spunea fostul ministru MIPE.

Vouchere energie 2023: Cine sunt beneficiarii acestor sume

Persoanele care sunt vizate pentru aceste vouchere sunt pensionarii care nu au o pensie mai mare de 2000 de lei, pentru a venit în sprijinul acestora și a-i ajuta să își achite facturile. Valoarea totală a banilor primiți este de 1.400 de lei, iar cea de-a doua tranșă se va emite în luna septembrie a acestui an. Banii se vor putea folosi până la sfârșitul acestui an, mai exact până la data de 31 decembrie 2023.

Cu toate că există o sugestie venită din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru a se întrerupe acest program, persoanele vulnerabile vor mai primi acești bani și în anul 2024.

Vouchere pentru facturi. Prețurile vor fi plafonate, promisiunea lui Ciolacu

Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a transmis că, și în această iarnă, dintre 2023 și 2024, prețurile pentru energiei vor fi plafonate, exact cum s-a întâmplat și anul trecut. „Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, este declarația făcută de Marcel Ciolacu, potrivit România TV.

Din păcate, cardul de energie care se distribuie românilor nevoiași pentru plata facturilor va dispărea de anul viitor. Practic, tranșa din septembrie va fi și ultima pe care beneficiarii o vor primi.