Vouchere noi pentru români! Banii, în limita a 16.500 de lei, intră pe card în cel mult 72 de ore

Statul începe distribuirea voucherelor acordate victimelor violenţei domestice.O comisie specială va verifica situţia victimei și va răspunde cererii în cel mult 72 de ore. Voucherele se vor distribui prin direcțiile de asistență socială, un ONG sau Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

23 oct. 2023, 12:04
Vouchere noi pentru români! Banii, în limita a 16.500 de lei, intră pe card în cel mult 72 de ore

Ministerul Justiției anunță achiziția de vouchere destinate victimelor infracțiunilor grave. Ministerul Justiției a publicat anunțul privind achiziția de „Servicii de emitere, alimentare și distribuire a voucherelor destinate victimelor infracțiunii”, cu scopul de a ajuta victimele să facă față cheltuielilor imediate și urgente.

Ca femeie, nu doar ca ministră, sunt foarte sensibilă la problemele pe care trebuie să le depășească victimele infracțiunilor. Pentru că multe dintre ele sunt femei și copii. Statul român nu stă cu mâinile în sân! Voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave vor opri lanțul vicios„, a transmis ministra Justiției, Alina Gorghiu, într-un mesaj pe Facebook.

Gorghiu spune că aceste vouchere destinate victimelor infracțiunilor grave înseamnă asigurarea cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă și de uz personal.

Limita accesată poate fi de până la 5 salarii de bază minime brute pe țară. Pentru anul 2023, se estimează a fi emise 30 de vouchere.

Cardurile sunt alimentate săptămâna viitoare. Cum pot fi cheltuiţi cei 1500 de lei, greşelile aduc sancţiuni

„Este un instrument nou, parte a Mecanismului național de susținere a prevenirii criminalității, care va funcționa pentru prima dată în acest an. Banii pentru vouchere provin din sumele confiscate, din valorificarea bunurilor confiscate și din executarea hotărârilor de confiscare prin echivalent în procedurile penale”, a adăugat ea.

Lista entităților publice și private implicate în procedura de distribuire a voucherelor către victimele infracțiunilor și modalitatea de a beneficia de aceste vouchere sunt:


Centrul de Resurse Juridice a dat detalii despre metodologia acordării de vouchere pentru victimele infracțiunilor în România. Acest mecanism are drept scop simplificarea sprijinului acordat victimelor și acoperirea nevoilor lor urgente.

„A fost adoptată Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.

Această metodologie vine în sprijinul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.

Super-vouchere pentru români. Guvernul acordă 156 de mii de lei, banii intră pe card de la 1 ianuarie 2024

Cine poate beneficia de noile vouchere?

Românii trebuie să știe că în acest caz compensația financiară se acordă doar în baza unei cereri pentru următoarele categorii de victime:

  • persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal, o infracțiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la art. 218-220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la art. 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă;
    soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor.

 

Cât despre procedura de acordare a voucherelor, CRJ a precizat că victima poate depune o cerere de compensare financiară sau o cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal.

Este de menționat și faptul că vor fi autorizate să distribuie vouchere următoarele entităţi şi autorităţi publice:

  • direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului;
    Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
    Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi;
    orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistenţa şi protecţia victimelor şi/sau asistenţa socială;
    orice altă instituţie a statului care, în exercitarea atribuţiilor, intră în contact cu persoane care sunt potenţiale victime ale infracţiunilor.

 

Numărul victimelor violenței domestice, în creștere

Numărul victimelor violenței domestice din România a crescut din anul 2022. În primele 11 luni ale acestui an, polițiștii au emis 11.891 de ordine de protecție provizorii, 4.718 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 81.397 de cazuri de violență domestică, dintre care 38.147 în mediul urban și 43.250 în mediul rural, potrivit unui raport transmis sâmbătă de Poliția Română.