Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Penurie şi scumpire masivă a lemnelor de foc

Prețurile pentru lemnele de foc s-au majorat cu 40% pe fondul crizei energetice. Românii sunt speriați că la iarnă nu vor avea bani pentru plata gazelor naturale şi vor să beneficieze de ajutorul de la stat.

14 sept. 2022, 11:16
Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Penurie şi scumpire masivă a lemnelor de foc

Vouchere pentru lemne. Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.

Speriaţi de scumpirea gazelor naturale, mulţi români au revenit la sobele cu lemne, soluția tradițională de încălzire. Însă nici aici preţurile n-au stat pe loc. Metrul cub s-a scumpit cu 40% în mai toate judeţele, iar pe măsură ce se apropie iarna, preţurile ar putea să mai crească. O variantă ar fi lemnul de la Regia Națională Romsilva, care s-a scumpit mai puțin, dar nu e suficient pentru toată lumea.

”Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Se taie ajutorul de la stat, ce bugetari pierd 1450 de lei!

De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

La fel că la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsură vine în completarea măsurilor deja existente”, a menționat Tanczos.

Vouchere pentru lemne. Potrivit precizărilor sale, lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii ”care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această suma. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. ”Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a menționat Tanczos.

El a adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între 1 și 3 milioane, în funcție de situația sau modul în care își procura fiecare lemnul de foc. ”Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. În ceea ce privește modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.

Creştere spectaculoasă a preţului lemnului procesat. România, în topul primelor 20 de ţări din lume la importul de buşteni

Cât costă lemnele de foc
Lemnul de foc de la ocoalele silvice de stat  costă cu până la 40% mai mult, comparativ cu anul trecut! Prețul oscilează în funcție de zonă, explică reprezentanţii Direcției Silvice, fiind mai mare în zona de câmpie.

Un metru cub de lemn de foc din esenţe țări în zona de deal și de munte costă 280 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, și 340 de lei, dacă este ridicat din depozit. Astfel, este vorba de o scumpire de 25%.

Pe de altă parte, la ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile s-au majorat cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esenţă tare a ajuns să coste 300 de lei, dacă românii îl cumpără la marginea drumului, sau 360 de lei, dacă este luat din depozit.

Lemne de foc, penurie în toată Europa

Odată cu scumpirea fără precedent a gazelor şi electricităţii, multe gospodării din Europa recurg la lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă, notează Euractiv. Însă creşterea puternică a cererii şi livrările mai mici din Rusia împing preţurile în sus şi provoacă penurii, ameninţând să-i lase pe cei mai vulnerabili în frig în această iarnă.

„Când vine vorba de lemne pentru energie, majoritatea statelor membre UE se confruntă cu penurii, iar preţurile peleţilor au crescut de aproximativ 2,5 ori în ţări ca Germania şi Belgia“, a declarat un purtător de cuvânt al Bioenergy Europe pentru Euractiv. În iulie 2022 a intrat în vigoare o interdicţie de import de peleţi din Rusia folosiţi în producţia de energie.

Sancţiunile asupra importurilor de lemn au dus de asemenea la penurii şi preţuri ridicate, cu impact la nivelul întregului lanţ de aprovizionare. Preţurile sunt ridicate la nivelul întregii Europe, însă ţările central şi est-europene ar putea fi afectate în mod deosebit în condiţiile în care multe gospodării din regiune se bazează pe biomasă pentru încălzire.

În mai 2022, scumpirile afectau deja Ungaria, Bulgaria şi România, unde un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi.

În Bulgaria, unde aproximativ jumătate din gospodării folosesc lemne de foc în iarnă, un metru cub de lemne de foc s-a scumpit de la 40-50 de euro în 2021 la aproximativ 100-150 de euro, în funcţie de regiune.

În Ungaria, presa locală menţionează penurii şi scumpiri de peste 50%, noi creşteri de preţuri fiind aşteptate. În august, Habitat pentru Umanitate Ungaria avertiza că dacă guvernul nu va cheltui mai mult pe subvenţionarea lemnului de foc şi nu va lua măsuri concrete pentru a-i opri pe jucătorii privaţi de la a-şi face stocuri, ar putea apărea „condiţii catastrofale“.

Ajutorul de încălzire pentru iarna 2022-2023: Cum puteţi încasa 500 de lei pe lună. Documente necesare, sume acordate și categorii. Descarcă model CERERE
Guvernul ungar anunţa în august că va controla exporturile de lemn de foc, ce are o importanţă strategică pentru securitatea aprovizionării cu energie, potrivit Hungary Today.

Şi în Polonia, preţurile lemnului sunt deja cu aproape 100% mai mari decât cu un an în urmă. Oamenii caută alternative pentru a-şi încălzi locuinţele, ceea ce a provocat creşteri vertiginoase ale preţurilor şi speculaţii pe piaţă. „Sunt convins că la toamnă lemnul va fi şi mai scump“, prognozează preşedintele Camerei de Comerţ a Industriei Lemnului din Polonia, Rafal Szefler, notează wydarzenia.interia.pl.

În Slovacia, în funcţie de tipul de lemn, preţurile s-au dublat în medie comparativ cu anul trecut, relatează Euractiv. Problema există și dincolo de bloc, în Albania, Kosovo şi Serbia. Multe guverne iau măsuri pentru a proteja gospodăriile, însă există temeri că exploatările forestiere ilegale ar putea deveni o soluţie în egală măsură.

Dezbaterile privitoare la sustenabilitatea energiei bazate pe lemn continuă. Bioenergy Europe argumentează că lemnul este o sursă de energie regenerabilă care va ajuta Europa să-şi sporească independenţa energetică, însă organizaţiile de mediu avertizează cu privire la impactul emisiilor de carbon generate de producţia de energie din biomasă.