VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Se taie ajutorul de la stat, ce bugetari pierd 1450 de lei!

O redistribuire a bugetului alocat voucherelor de vacanţă mi se pare o soluţie bună, o variantă ce ar putea fi luată în calcul fiind ca angajaţii la stat care câştigă 3.000 - 4.000 de euro să nu beneficieze de acestea, susţine antreprenorul Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.

13 sept. 2022, 09:12
VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Se taie ajutorul de la stat, ce bugetari pierd 1450 de lei!

Vouchere de vacanţă 2022. „În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, ele au existat şi există în momentul de faţă şi sunt previzionate a rămâne încă patru ani, şi sunt sume destul de importante în ceea ce priveşte turismul din România, aproape 300 milioane de euro. Sunt bani mulţi şi sigur că noi putem să cerem şi mai mult, dar eu cred că trebuie să fim şi realişti. Ce poate că ar trebui să gândim apropo de voucherele de vacanţă este un alt mod de a fi folosite.

Mie personal, e o părere strict personală, nu am fost mandatat de nimeni să spun lucrul ăsta, mi se pare că oameni care câştigă la stat, de exemplu, 3.000 de euro 4.000 de euro şi aşa mai departe nu au nevoie de vouchere de vacanţă. Eu n-am nevoie de vouchere de vacanţă, ca să fiu clar”, a declarat, pentru Agerpres, Dragoş Anastasiu.

Vouchere de vacanţă 2022. Se dau 1.450 de lei de persoană la salariul din septembrie. Cine primeşte banii pe card
Vouchere de vacanţă 2022. Potrivit lui Dragoş Anastasiu, este irealist să se ceară acum o majorare a bugetului alocat voucherelor de vacanţă.

„Ce vreau să vă spun este aşa: discuţii avem multe cu toate autorităţile, inclusiv pe programul HORECA 2, ceea ce înseamnă compensaţii pentru restricţiile din 2021. Am avut multe discuţii pe tema voucherelor de vacanţă, avem discuţii pe tema OMD-urilor (Organizaţiile de Management a Destinaţiei n.r.), cum facem ca România să fie mai atractivă. Foarte multe discuţii, (…) avem pe toate temele, mai ales ca Alianţă pentru Turism. Însă, cred că este irealist să cerem acum creşterea bugetului. Cred că este irealist şi nu am cerut. N-am cerut creşterea bugetului, dar o redistribuire a lui mi se pare o soluţie bună la momentul de faţă. În ce măsură se va putea realiza ea, vom vedea. Am un grad relativ înalt de scepticism şi nici nu ştiu dacă toată lumea susţine. Eu v-am spus o părere personală, deci nu e părerea Alianţei pentru Turism, dar eu mi-aş dori ca voucherele de vacanţă să contribuie mai mult în extrasezon, pentru că eu cred că trebuie să lărgim sezonul. Este cheia pentru turismul românesc. Şi, atunci, dacă sunt bani unde să-i folosim în extrasezon, pentru cine să-i folosim? Pentru cei care nu-şi permit. Asta e o logică greu de contestat, cred. În ce măsură ea poate fi implementată din punct de vedere legal, din punct de vedere politic, ăsta este un lucru pe care nu îl ştiu şi nici nu vreau să-l abordez”, a adăugat Dragoş Anastasiu.

EXCLUSIV Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre plata suplimentelor la pensii. Cine sunt persoanele care nu mai primesc voucherele de 250 de lei
Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei fiecare, în perioada 2022 – 2026, conform unui act normativ adoptat de Executiv la finele anului trecut.

Vouchere de vacanţă 2022 cele mai importante întrebări şi răspunsuri:

Ce pot cumpăra cu vouchere de vacanță?

  • Voucherele de vacanță pot fi folosite doar în România. Pachetul cumpărat cu vouchere trebuie să conțină în mod obligatoriu cazare, și opțional pot fi incluse servicii de masă, wellness, tratament balnear sau alte servicii suplimentare.
  • Cine poate să folosească voucherele de vacanță?
  • În conformitate cu prevederile legale, titularul cardului de vacanță trebuie să fie prezent la cazare. Prin urmare, dacă nu ești titularul, îți recomandăm să stabilești o perioadă comună împreună cu titularul voucherelor, astfel acesta poate să te includă și pe tine în rezervare. Cardurile de vacanță sunt nominale și netransmisibile. Toate voucherele sunt deductibile și scutite de taxe.
  • Cine primește vouchere de vacanță?
  • OUG 8/2009 pentru acordarea voucherelor de vacanță prevede că valoarea voucherelor de vacanță acordate angajaților din domeniul privat nu poate depăși într-un an calendaristic contravaloarea a șase salarii de bază minime brute. În cazul instituțiilor publice, OUG 8/2009 stabilește că instituțiile și autoritățile publice pot oferi prime de vacanță exclusiv sub formă de vouchere de vacanță în valoare egală cu cea a salariului minim pe economie – 1.450 de lei – pentru fiecare salariat. Operatorii economici cu capital majoritar de stat pot acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii, pentru un salariat.
  • Pot fi vândute voucherele de vacanță?
  • Nu. Cardurile de vacanță nu sunt transmisibile, pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor de vacanță este interzisă!
  • În ce format sunt emise voucherele de vacanță?
  • Până 2020 voucherele de vacanță au fost emise pe suport hârtie (numite și tichete / tickete de vacanță) și sub formă de card. După 2020 voucherele de vacanță sunt emise numai în format electronic (card de vacanță).