Vouchere sociale de 250 de lei. Nici jumătate din sumele alocate tichetelor sociale nu au fost cheltuite până acum

Potrivit datelor de la Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene, românii care au primit vouchere sociale de la Guvern nu par prea dornici să le cheltuiască. Doar 35% din bani au fost cheltuiţi în perioada 10 iunie-4 iulie.

25 iul. 2022, 22:49
Vouchere sociale de 250 de lei. Nici jumătate din sumele alocate tichetelor sociale nu au fost cheltuite până acum

Vouchere sociale de 250 de lei. Pentru a trece mai uşor peste valul de scumpiri, Guvernul a vrut să întindă o mână de ajutor românilor care fac parte din categoriile vulnerabile.

Vouchere sociale de 250 de lei. Câţi bani au cheltuit românii până acum

Citeşte şi Vouchere sociale de 250 de lei. Veste proastă pentru aproape două milioane de români

Se pare că românii nu par prea dornici să cheltuiască tichetele sociale oferite de Guvern. Potrivit datelor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE),  până la data de 10 iulie, românii au cheltuit 65,6 milioane de lei prin intermediul voucherelor sociale, deci aproximativ 13 milioane de euro. Acești bani reprezintă doar 35,6% din sumele alocate în perioada 10 iunie – 4 iulie 2022, scrie infofinanciar.ro.

Potrivit sursei citate, valoarea medie a unei tranzacții achitate cu cardul social a fost de 72,38 lei.

Reamintim că banii de pe cardurile sociale sunt valabili doar 12 luni. După cele 12 luni, sumele rămase vor fi retrase de pe card. Ultima tranşă de 250 de lei va fi virată în luna decembrie.

Cine primește și cine nu primește tichete sociale

„Listele destinatari finali eligibili pentru tichete sunt transmise Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care, la rândul său, le primește de la casele teritoriale/ sectoriale de pensii și de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Este puțin probabil ca listele să omită destinatari finali eligibili, însă o parte dintre persoanele care îndeplinesc condiția inițială de eligibilitate (venit încasat de la casa de pensii sau de la ANPIS) au fost eliminate din listele de beneficiari, ca urmare a faptului că ANAF a constatat că persoanele respective realizează venituri suplimentare. Reamintim că, potrivit procedurii stabilite prin OUG nr. 63/2022, ANAF este instituția cu atribuții în determinarea nivelul venitului lunar realizat, atât din România, cât și din străinătate, de către persoanele incluse pe lista beneficiarilor de către ANPIS și casele de pensii.

Până la această dată, au fost înregistrate câteva zeci de sesizări de la persoane care susțin că nu realizează venituri suplimentare, deși se află în evidențele ANAF cu venituri suplimentare”, a transmis MIPE.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că până pe 22 iulie au fost emise 2 milioane de carduri încărcate cu tichetele de 250 de lei, urmând ca până la finalul lunii toate cardurile sociale să fie emise.

„Până la 31 iulie toate cardurile sociale vor fi emise. Preconizăm că aceasta va fi și data la care se va finaliza procesul de distribuție. O posibilă excepție de la această regulă ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării Poștei Române, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin.

Județele din vestul și nord-vestul țării au cea mai mare pondere a beneficiarilor care vor primi cardul la finalul lunii iulie”, a mai transmis MIPE.

Citeşte şi Vouchere sociale, situaţie morbidă: Tânăr mort de 2 ani, căutat de autorităţi să îi dea tichetele sociale pentru alimente