Vouchere în funcţie de venit, schimbare pentru 2 milioane de români. Sume mai mari pe card, până la 1000 de euro, pentru cei cu venituri mici

Se schimbă bonusurile sociale în funcție de venit și de consum. Cu cât câștigi mai puțin, cu atât mai mare este bonusul social în Italia, ţară cu o mare comunitate de români.

04 dec. 2022, 19:31
Vouchere în funcţie de venit, schimbare pentru 2 milioane de români. Sume mai mari pe card, până la 1000 de euro, pentru cei cu venituri mici

Vouchere sociale în funcţie de venit în Italia: cu cât câștigi mai puțin, cu atât mai mare este bonusul. Dar, pentru prima dată, clasa de consum de energie electrică și gaze va conta și pentru a beneficia de reducerea la facturile de utilități care permite celor mai vulnerabile familii să elimine majorările declanșate în ultimul an.

Scopul noului bonus care va fi finalizat până la sfârșitul lunii de către Arera pentru a putea intra în funcțiune din ianuarie, este de a viza cât mai mult gospodăriile cele mai nevoiașe, având în vedere că pragul Isee al beneficiarilor trece de la 12 000 la 15 000 de euro, ci și pentru a-i consolida eficiența, scrie stiridiaspora.ro

ISEE este un indicator al situației economice a familiei și este emis de INPS pentru cei care au venituri și active în Italia.

Câți bani câștigă o femeie de serviciu în Italia pe lună. Salariul pentru care româncele sunt nevoite să stea departe de casă
Vouchere sociale în funcţie de venit. Cum va fi aplicat bonusul
Există încă două ipoteze: să se achite bonusul în trei tranșe Isee sau doar în două. În primul caz, dacă nivelul bonusului pentru clienții cu Isee de până la 8 265 de euro („primul prag”) ar fi de 100, autoritatea ar putea lua în considerare un nivel de bonus de 70-80 pentru clienții cu Isee între „primul prag” și 12 000 de euro, și redus la 50-60 pentru clienții cu Isee între 12 000 și 15 000 de euro.

Cealaltă opțiune, o modulare de aproximativ 60-70, este adoptată pentru clienții aflați între „primul prag” și 15.000 EUR. Dar în curând, notează Arera, bonusul pentru lumină și gaze va fi și el proporțional cu nivelul consumului anual. În plus, este prevăzută și o corecție pentru a evita ca cei care s-au numărat printre beneficiari, așa cum s-a întâmplat pentru mai mulți anul trecut, să se trezească cu un cumul de credite care depășește chiar și cheltuielile anuale cu lumina și gazele.

Astfel, va fi posibil „să se introducă un termen limită, de exemplu la sfârșitul sezonului de încălzire, dincolo de care eventualele credite în favoarea clientului deținător de bonus nu vor mai fi păstrate, dacă în lunile precedente cheltuielile efective au fost mai mici decât bonusul”, explică Arera, adică atunci când se declanșează „incapacitatea” facturii. Gândiți-vă la o familie care locuiește într-o zonă cu climă mai rece, dar care consumă mai puțin decât o familie dintr-o zonă cu climă mai caldă. Această gospodărie primește în continuare un bonus mai mare (pentru un consum mai mic).

Italia ar putea majora plafonul pentru plăţile în numerar până la 5.000 de euro
Vouchere sociale în funcţie de venit. Facturi, modificări de bonusuri
O altă noutate, tot pentru a face mai eficient ajutorul împotriva speculei, este ajustarea lunară în loc de cea trimestrială. Prin urmare, la fel cum facturile vor ține cont de prețurile la gaze înregistrate în luna respectivă, bonusul va ține cont, conform evaluărilor inițiale ale Arera, cel puțin de previziunile limitate la luna următoare.

Detaliile noului ajutor sunt descrise în documentul de consultare publicat de Arera înainte de lansarea noului mecanism în ianuarie. Trebuie remarcat faptul că documentul, semnat de președintele Stefano Besseghini, ridică unele perplexități cu privire la mandatul încredințat de manevră Autorității însăși, și anume identificarea unui grup mult mai delimitat de beneficiari de venit.

În perioada octombrie-decembrie, o familie de trei sau patru persoane considerate „nevoiașe” poate primi o primă pentru lumină de până la 321 de euro. Iar dacă locuiesc într-un oraș ca Roma, cu o climă blândă, pot primi încă 710 euro dacă au prezentat un certificat Isee sub 12.000 de euro.

În total, așadar, peste 1.000 de euro (344 de euro pe lună), potrivit Arera. Puteți obține, de asemenea, o rambursare trimestrială de peste 2.058 de euro doar pentru benzină, dacă locuiți în Alpi sau în Apenini, dacă familia dumneavoastră are mai mult de patru persoane și dacă Isee nu depășește 20.000 de euro.

Iar dacă se adaugă bonusul trimestrial pentru energie electrică pentru familiile numeroase (378 EUR), rambursarea totală se ridică la aproximativ 2.436 EUR (812 EUR pe lună), conform Il Messaggero, citat de stiridiaspora.ro.

Câți români locuiesc în marile ţări din Europa
Oficial, cu doucmnete,  1,13 milioane de români aveau rezidența în Italia în ianuarie 2021, 1,07 milioane de români aveau rezidența în Spania în decembrie 2020, 1,06 milioane de români locuiau în Marea Britanie în iunie 2021, 799.180 de români erau înregistrați în Germania la începutul lui 2020.