Voucherele de carburant vin la pachet cu amenzi colosale. Sancţiunile ajung la 49.500 de lei, legea intră în vigoare pe 22 februarie

Românii care beneficiază de bonuri valorice, pentru achiziția de carburant, destinate decontării transportului pentru persoanele cu dizabilități trebuie să știe că vânzarea acestora este interzisă. Cei care vor încălca legea sunt pasibili de sancțiuni cu amendă.

25 ian. 2024, 19:19
Voucherele de carburant vin la pachet cu amenzi colosale. Sancţiunile ajung la 49.500 de lei, legea intră în vigoare pe 22 februarie

Persoanele cu dizabilități beneficiază de bonuri de carburant pe suport hârtie sau electronic (carduri), pe care le folosesc pentru a deconta deplasarea cu autoturismul proprii, ale familiei, ale asistenților personali, al asistenților personali profesioniști ori a însoțitorilor.

Potrivit legii, constituie contraventie: utilizarea bonurilor de carburant în alt scop decat cel prevăzut de lege; solicitarea și sau eliberarea de numerar în schimbul bonurilor de carburant; refuzul nejustificat al operatorilor economici să furnizeze carburanți în schimbul bonurilor de valoare; comercializarea bonurilor de carburanți sau a altor bunuri sau servicii.

Comercializarea bonurilor de carburant și a bonurilor valorice pe suport electronic

Sunt vizate în principal utilizarea și comercializarea bonurilor de carburant și a bonurilor valorice pe suport electronic, interzicând tranzacționarea lor. Amenzile pentru vânzarea bonurilor se vor putea aplica începând din luna februarie și vor putea ajunge la aproape 50.000 de lei. În același timp, măsura va sancționa, tot de luna viitoare, și refuzul nejustificat al distribuitorilor de carburanți de a accepta astfel de carduri de carburant, scrie avocatnet.ro.

Respectiva hotărâre prevede stabilirea drept contravenții a unor fapte precum utilizarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant în alt scop decât asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu handicap sau vânzarea acestora – astfel de fapte vor fi considerate contravenții, prin analogie cu cele prevăzute de acte precum Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Taxă suplimentară pentru șoferi. Prețul locurilor de parcare ar putea fi determinat de dimensiunea autovehiculelor
De asemenea, hotărârea stabilește și că ”refuzul nejustificat al societăților de distribuție a produselor petroliere, precum și al deținătorilor stațiilor de alimentare a mijloacelor de transport electrice de a accepta bonurile valorice pe suport electronic” este, de asemenea, contravenție.

Refuzul va fi considerat justificat în cazul în care ”există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea bonurilor valorice pe suport electronic sau identitatea dintre titularul bonului valoric pe suport electronic și persoana cu handicap grav sau accentuat, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, părinte, tutore, asistent maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială”.

Cât costă să-ți cumperi șase ani de vechime în muncă. Românii se pot asigura retroactiv la pensie până la finalul anului 2024

Dacă bonurile de carburant sau cardurile de carburant sunt folosite în alt scop decât asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu handicap, amenzile stabilite acum sunt de la unu la două puncte-amendă, în timp ce pentru refuzul nejustificat al benzinăriilor de a accepta bonurile valorice pe suport electronic ori pentru comercializarea acestora, amenzile sunt cuprinse între 10 și 15 puncte-amendă. Ținând cont că hotărârea stabilește că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată (3.300 de lei), amenzile pot ajunge, în aceste cazuri, până la 49.500 de lei.

Aceste prevederi amintite mai sus, inclusiv amenzile, se vor putea aplica la 30 de zile de la data publicării hotărârii, termen care se împlinește în 22 februarie 2024.