În primele cinci luni din 2025, închirierile de hoteluri și pensiuni cu vouchere de vacanță au scăzut cu peste 70%, marcând un declin fără precedent în turismul din României.
Voucherele de vacanță reprezintă un mecanism esențial pentru susținerea industriei ospitalității. Totuși, acestea au devenit neinteresante pentru românii care beneficiază de ele. Valoarea suportată de stat s-a micșorat de la 1.600 lei la 800 de lei, iar pentru a primi în continuare 800 lei (din care rămân 640 după taxe), beneficiarii trebuie să declare în scris că vor veni cu un aport de cel puțin 800 de lei.
Dezinteresul pentru acest mecanism se vede în cifrele de la Ministerul Finanțelor, prezentate de către Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT)
„Situația este îngrijorătoare pentru turismul din România, deoarece voucherele de vacanță au reprezentat un mecanism esențial pentru susținerea industriei ospitalității. Scăderea drastică a acestora, la pachet cu majorarea TVA, creează un șoc economic pentru mii de operatori din domeniu, afectând în lanț angajații, furnizorii și comunitățile locale”, avertizează ANAT, potrivit Adevărul.
Lucrurile se complică de la 1 august 2025 odată cu creșterea TVA-ului aplicabil serviciilor turistice la 11%, (de la 9%). Chiar dacă se așteaptă încasări mai mari din TVA, este posibil ca banii la buget să fie chiar mai puțini din cauza volumului mai mic de servicii vândute.
Creșterea cotei de TVA vine după o scădere drastică a achiziției voucherelor de vacanță. În primele cinci luni ale anului 2025 valoarea totală a voucherelor de vacanță achiziționate de angajatori a scăzut cu 72% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest fapt arată că măsura reducerii la jumătate a valorii voucherelor pentru angajații din domeniu, plus obligativitatea completării declarației pe proprie răspundere că angajatul va mai cheltui din buzunar încă pe atât, au făcut ca apetitul turiștilor pentru voucherele de vacanță să scadă foarte mult, atrage atenția vicepreședintele ANAT, Adrian Voican. De la 158 milioane de euro în 2024, valoarea voucherelor achiziționate de către angajatori în primele cinci luni din 2025 a scăzut la doar 44 milioane euro.
„E adevărat că nu am suferit cu adevărat decât de frica măsurilor bugetare în primele 6 luni, pentru că nu a scăzut numărul turiștilor în destinație. Creșterea a fost minusculă, 0,8%, în schimb am beneficiat din plin de voucherele de vacanță care erau deja în piață de anul trecut și ca atare voucherele decontate de unitățile afiliate, agenții de turism și unități de cazare, au fost practic egale cu cele din perioada anului trecut”, a precizat Voican, conform Adevărul.
Anul trecut, prezența în piață a voucherelor s-a simți cu adevărat, aproximativ 30% din valoarea achiziției fiind achitată cu vouchere. Operatorii se tem că nu se va mai întâmpla la fel și în a doua jumătate a anului: „De acum încolo, când voucherele de vacanță s-au consumat și sunt mult mai puține vouchere emise pentru anul 2025, nu știm ce se va întâmpla, dar ne e teamă să nu apară o scădere de 20-30% a consumului truistic în partea a doua a anului, ceea ce ar face ca mărirea de taxe să nu ducă la rezultatul dorit și anume la final să colectăm poate mai puțini bani din TVA, de exemplu, și din alte taxe din turism, decât anul trecut”, a avertizat vicepreședintele ANAT.
Citește și: ANI refuză să facă publică lista cu sponsorii lui Nicușor Dan din campania electorală și invocă decizia CCR
Aceste vouchere nu reprezentau doar o formă de subvenție pentru angajați, ci și un mecanism de stimulare a consumului intern în turism.
Prăbușirea cererii aduce vești proaste pentru multe pensiuni și hoteluri, care riscă să-și vadă înjumătățit gradul de ocupare.
Operatorii atrag atenția că revigorarea turismului românesc nu poate veni fără sprijin guvernamental și politici fiscale clare.
În cazul în care nu se remediază problema, mii de locuri de muncă sunt în pericol, deoarece românii vor prefera tot mai des vacanțele în străinătate.