Vouchere de 2000 de lei de la primărie pentru femeile însărcinate

Primăria Capitalei ar putea oferi vouchere în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care va avea loc săptămâna viitoare. Proiectul a fost iniţiat de către primarul Gabriela Firea, care susţine că rata natalităţii a scăzut în ultimii ani, în timp ce numărul vârstinicilor a crescut, "schimbarea echilibrului dintre generaţii putând duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane".

23 mart. 2018, 06:30
Vouchere de 2000 de lei de la primărie pentru femeile însărcinate

Primarul Capitalei îşi motivează propunerea prin faptul că rata natalităţii a scăzut în ultimii ani, în timp ce numărul vârstinicilor a crescut, schimbarea echilibrului dintre generaţii putând duce la reducerea disponibilităţilor resurselor umane.

„Anual, în municipiului Bucureşti se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 2010-2015 numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 de copii. Având în vedere rata scăzută a natalităţi, se impune implicarea autorităţii locale în identificarea unor măsuri sociale suplimentare, care să influenţeze creşterea natalităţii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul, intitulat „Primăria Capitalei vine în sprijinul femeilor însărcinate!”, presupune „încurajarea natalităţii şi a ratei fertilităţii, astfel încât femeile tinere să fie sprijinite în procesul luării deciziei de păstrare a sarcinii şi de monitorizare corespunzătoare a acesteia”.

Potrivit proiectului, care va fi dezbătut în următoarea ledinţă a CGMB; beneficiază de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru eventualele tratamente nedecontate femeile însărcinate cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti (cu viza de reşedinţă dobândită cu cel puţin şase luni de la data demarării proiectului).

Suma de 2.000 de lei va fi împărţită în două vouchere. Primul va fi oferit după procesarea cererii, în baza primei adeverinţe medicale, iar al doilea după intrarea în luna a şasea de sarcină, în baza celei de-a doua adeverinţe medicale.

Primăria Capitalei are în curs mai multe proiecte de acordare a unor ajutoare financiare. Consilierii generali au aprobat, în şedinţa din 18 mai anul trecut, proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecărei familii de tineri care se căsătoresc, cu condiţia ca cel puţin unul dintre soţi să fie la prima căsătorie şi cel puţin unul dintre ei să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

De asemenea, în 8 iunie anul trecut a fost aprobat şi proiectul de hotărâre care prevede acordarea unui stimulent financiar în valoare de 2.500 de lei pentru copiii nou-născuţi, cu condiţia ca unul dintre părinţi, cel puţin, să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, iar copilul să se fi născut într-una dintre maternităţile din Capitală.

În 19 iulie, a fost aprobat un alt proiect care prevede acordarea unui ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei lunar pentru copiii cu handicap, cu condiţia ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă domiciliul în Capitală, iar în şedinţa din 30 august s-a aprobat proiectul privind oferirea a 500 de lei pe lună pentru adulţii cu handicap.

Totodată, municipalitatea, prin prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială, acordă un ajutor financiar lunar între 300 de lei şi 1.200 de lei pentru familiile monoparentale cu unul sau mai mulţi copii care au un venit net mediu pe membru de familie de până în 200 de lei şi între 200 de lei şi 400 de lei pentru familiile monoparentale cu unul sau mai mulţi copii, care au un venit net mediu pe membru de familie între 201 şi 530 de lei inclusiv, proiectul în acest sens fiind aprobat în 31 octombrie anul trecut.

viewscnt