Vrei pensie? Trebuie să cotizezi cel puţin 15 ani. Verifică când ieşi la pensie

Publicat: Joi, 11 Februarie 2016 17:04 // Actualizat: Joi, 11 Februarie 2016 17:49 // Sursa: romaniatv.net

Varstele standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege in functie de sexul, luna si anul nasterii persoanei.

Casa Națională de Pensii Publice a Municipiului București – Biroul Comunicare și Relații Publice ne spune ce prevede legea.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Vârstele standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege în funcție de sexul, luna și anul nașterii persoanei.

APLICAŢIE ONLINE: Calculează-ţi anul în care vei ieşi la pensie!

247 de lei lunar – ca să completezi stagiul de cotizare
Pentru persoanele care au stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, există posibilitatea completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu. Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016 contribuția minimă lunară datorată este de 247 lei.

 

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Casa Naţionala de Pensii Publice cotizare pensie pensie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 feb 17:46
...stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege in functie de sexul, luna si anul nasterii persoanei. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
11 feb 17:27
... Varstele standard depensionare si stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege in...
11 feb 17:14
...standard depensionare si stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege in functie de sexul, luna si anul nasterii persoanei. Citește mai departe… ...
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H