Vrei să faci un copil? Vezi ce test genetic special recomandă medicii înainte de concepţie

Perioada Sărbătorilor este una cu multe bucurii în familie: printre acestea și conceperea multor bebeluși. Statisticile arată că relaxarea din timpul vacanței de iarnă crește șansele obținerii unei sarcini, chiar și în cazul cuplurilor care se confruntă cu probleme de infertilitate.
Roxana Gagiu
19 dec. 2016, 09:38
Vrei să faci un copil? Vezi ce test genetic special recomandă medicii înainte de concepţie

„Cu siguranță, factorul psihologic joacă un rol foarte important pentru cuplurile care se confruntă cu diagnosticul de infertilitate. Există situații în care inhibiția psihologică, fie din cauza unui stil de viață foarte stresant, fie dintr-o dorință exacerbată de a avea un copil, poate fi singurul element ce determină întârzierea apariției unui copil. Indiferent de modul de obținere a sarcinii, întotdeauna există șanse mai mari de reușită în cazul cuplurilor mai optimiste și mai relaxate”, spune dr. Flavia Zant, specialista Genetic Center în infertilitate, medic genetician și embriolog acreditat ESHRE.

Recent, doctorii britanici au atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător: jumătate dintre cei 15 mii de adulți incluși într-un studiu despre infertilitate nu solicitaseră sfatul unui specialist, în ciuda faptului că nu reușeau să devină părinți după încercări repetate în decursul unui an. În aceste condiții, experții recomandă atât femeilor, cât și bărbaților să pregătească sarcina prin teste uzuale de preconcepție, dar și prin teste genetice specifice, disponibile și în România.

„Pentru cei la care istoricul medical nu este accesibil sau vor totuși să aibă niște informații generale despre statusul lor genetic, cel mai uzual test este reprezentat de cariotipul din sângele periferic al ambilor parteneri. Acest test ne prezintă o imagine de ansamblu a bagajului genetic pe care îl avem și eventualele probleme de ordin numeric sau de structură cromozomială, fără a exclude posibilitatea apariției unor probleme genetice de novo la copii. Cariotipul este important în tratamentul infertilității deoarece problemele cromozomiale apar în mai mult de jumătate din toate cazurile de avort spontan în primul trimestru de sarcina. Multe dintre aceste avorturi sunt cauzate de anomalii cromozomiale aleatorii de la nivelul embrionilor”, afirmă specialista Genetic Center.

De altfel, testele genetice nu mai sunt de mult o noutate pentru România. Se fac frecvent în centrele specializate și se recomandă cuplurilor cu diverse tipuri de probleme genetice în familie.

„În mod normal, ajung la medicul genetician cei care au sau cei căror le este teamă să fie purtători ai unor boli cu transmitere ereditară sau ale unor malformații congenitale, cum ar fi fibroza chistică sau talasemia. Pot face testele genetice femeile care plănuiesc să rămână gravide după vârsta de 35 de ani, cuplurile care au deja un copil cu deficit intelectual sau o malformație congenitală ori diagnosticat cu o boală genetică în momentul screeningului neo-natal și femeile care au copii decedați sau cel puțin 3 avorturi spontane în antecedent”, precizează medicul genetician Flavia Zant.

Expunerea la radiații, toxine, droguri, diverse infecții, dar și suspiciunile medicului care urmărește o sarcină aduc frecvent cuplurile la cabinetul genetic pentru teste speciale. Infertilitatea este o altă problemă a lumii moderne, care poate afecta în aceeași măsură ambii membri ai unui cuplu. Din păcate, problemele pot trece ani în șir nediagnosticate și ies la iveală doar atunci când cuplurile se hotărăsc să aibă un copil.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 11.00 au votat peste 2,6 milioane de români. Update
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan