Vremea extremă face ravagii. În SUA minimele ajung la minus 50 grade Celsius, în România sunt temperaturi de primăvară VIDEO

Fenomene extreme în ultimele zile ale acestui an. Temperaturi neobişnuit de calde sau de reci, precum şi o serie de evenimente cel puţin ciudate s-au petrecut peste tot în lume.

29 dec. 2017, 16:11
Vremea extremă face ravagii. În SUA minimele ajung la minus 50 grade Celsius, în România sunt temperaturi de primăvară VIDEO

Un val de frig extrem a afectat nordul Statelor Unite şi Canada. Temperaturile au ajuns până la minus 50 de grade Celsius, iar stratul de zăpadă a depăşit un metru. Frigul a provocat moartea unei persoane în statul Ohio. Iar în Canada, autorităţile au instituit stare de urgenţă.

Căderile masive de zăpadă au creat probleme vineri pe aeroporturile şi şoselele din Marea Britanie, care se confruntă cu un val de frig, informează AFP. În Scoţia, aeroportul din Glasgow a fost nevoit să-şi întrerupă activitatea timp de o oră în prima parte a zilei. Unele curse au fost deviate către Edinburgh, iar administraţia aeroportului a făcut apel către pasageri să ceară informaţii companiilor aeriene înainte de a se deplasa către aeroport.

În intervalul 8.00 -10.00 GMT, în regiunea Glasgow s-a depus un strat de zăpadă de zece centimetri, potrivit Met Office, serviciul meteorologic public britanic.

Potrivit Met Office, Scoţia, Ţara Galilor şi nordul Angliei sunt regiunile cele mai afectate de căderile de zăpadă care ar putea atinge 15 centimetri în anumite regiuni.

Serviciul meteorologic a emis o alertă galbenă (nivelul 2 din 4) pentru precipitaţii sub formă de ninsoare şi polei în Scoţia şi nordul Angliei. În plus, poliţia a făcut apel la locuitori să evite deplasările, iar compania de transport Highways England a sfătuit şoferii să-şi echipeze maşinile cu lopeţi, pături, apă şi hrană înainte să plece la drum.

Compania de asigurări auto Automobile Association (AA) a declarat că a primit peste 1.687 de apeluri referitoare la maşini rămase în pană înainte de ora 10.00 dimineaţa. O altă companie, RAC, se aşteaptă să fie anunţată ”câte o pană la fiecare zece secunde” în această vineri.

Noaptea care a trecut a fost una dintre cele mai friguroase din Marea Britanie, cu temperaturi care au scăzut până la 12,3 grade sub zero la Loch Glascarnoch, localitate situată în zona muntoasă din Scoţia.

Luna aceasta, Marea Britanie s-a mai confruntat cu episoade de ninsoare.

În cealaltă extremă, în ţara noastră este vreme de primăvară. Mercurul din termometre a urcat după Crăciun până la 13 grade în sudul ţării. Temperaturile se vor menţine ridicate până în ajunul Anului Nou.

Din cauza vremii nefavorabile, un accident neobişnuit a avut loc pe un aeroport din Malta. Un avion care staţiona pe pistă a fost împins de vântul puternic şi a intrat într-o clădire aflată în apropiere. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

Citeşte şi PROGNOZA METEO: Cum va fi noaptea dintre ani


loading...