Vreme rece pentru finalul lunii octombrie. VEZI PROGNOZA PE URMĂTOARELE TREI ZILE

Meteorologii anunţă că duminică avem parte de o vreme capricioasă iar săptămâna viitoare începe cu o răcire accentuată în toate regiunile, dar maximele scad mai puternic în centru, în est şi-n sud. Vremea devine rece pentru finalul lunii octombrie.

RomaniaTV.net
27 oct. 2012, 15:50
Vreme rece pentru finalul lunii octombrie. VEZI PROGNOZA PE URMĂTOARELE TREI ZILE

Vremea devine severă în vestul şi în nordul ţării, unde duminică se răceşte simţitor, dar rămâne cald încă pentru data din calendar în celelalte regiuni. Temperaturile maxime prognozate de către meteorologi pleacă de 11, 12 grade în Banat, în Crişana şi în Maramureş, cu câteva grade sub normalul termic şi ajung chiar şi la 27, 28 grade în Lunca Dunării, unde vorbim despre o zi deosebit de caldă pentru această dată.

Norii acoperă cerul o bună parte a zilei şi plouă mai ales în jumătatea vestică a ţării. Pe arii restrânse ploile sunt mai abundente şi depăşesc 20, 25 de apă pe mp. Vântul se intensifică în majoritatea regiunilor şi bate mai tare la munte. În Capitala ziua porneşte cu mai puţini nori pe cer, apoi se înnorează şi spre seara plouă. Treptat vântul se intensifică dar la amiază e cald pentru data din calendar, cu 25, 26 grade în termometre după amiază.

Săptămâna viitoare debutează cu o răcite a vremii în toate regiunile. Temperaturile scad mai accentuat în centrul, în estul şi în sudul ţării şi drept urmare vorbim despre o vreme rece pentru sfârşitul lunii octombrie în cea mai mare parte a ţării. Cerul rămâne încărcat de nori grei, din care plouă mai ales în jumătatea sud-estică a ţării unde şi cantităţile de apă sunt mai mari. Din cauza temperaturilor scăzute, trecător în nordul Moldovei şi al Carpaţilor Orientali ploile se transformă în lapoviţă şi ninsoare. În noaptea de luni spre marţi lapoviţa şi ninsoare se extind şi peste celelalte zone montane dar ajung şi în Banat. Vantul va sufla mai tare la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 2 grade în nordul Moldovei şi 20 de grade pe litoral. 

Şi în Capitală luni vremea se răceşte accentuat. Aveţi nevoie de haine mai groase dar şi de umbrele, pentru că cerul e acoperit de nori şi temporar va ploua. La amiază nu sunt mai mult de 14, 16 grade dar vântul prinde putere şi mai scade temperatura resimţită.

Vremea rămâne rece pentru data din calendar. Cerul e noros în majoritatea regiunilor şi mai plouă îndeosebi în prima parte a zilei, apoi ploile încep să se retragă spre nord şi nord-est. La munte, trecător, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul suflă mai alert la munte şi în sudul ţării. Amiaza vine cu maxime cuprinse în general între 3 grade în Dealurile de vest şi cel mult 13 grade în sud şi în sud-estul extrem al ţării. 

Temperatura mai scade şi în Capitală şi vremea va fi rece pentru această dată. După amiază termometrele arată 11, cel mult 12 grade. Norii domină cerul mai ales în prima parte a zilei când mai plouă temporar, apoi se arată şi soarele. 

Miercuri vremea se mai îndreaptă, temperaturile cresc uşor dar e înca rece pentru ultima zi de octombrie, cu maxime în general între 7 şi 14 grade. Soarele e mai prezent pe cer, nori semnificativi sunt doar deasupra masivelor montane. Luna noiembrie debutează cu vreme în încălzire uşoară, dar treptat astfel încat valorile termice se apropie de normalul perioadei şi chiar uşor mai mari în sud-est, în general între 11 şi 19 grade. Temporar, mai ales joi şi vineri va ploua în majoritate regiunilor apoi reapare ceaţa, îndeosebi în regiunile extracarpatice.