Vremea de Paşte şi Florii 2023 în România. ANM şi Accuweather au actualizat hărţile, schimbare radicală după echinocţiul de primăvară

Meteorologii de la Accuweather şi ANM au actualizat prognoza meteo pentru primăvara 2023 în Europa, dar şi în România.

20 mart. 2023, 10:04
Vremea de Paşte şi Florii 2023 în România. ANM şi Accuweather au actualizat hărţile, schimbare radicală după echinocţiul de primăvară
Vremea de Paşte şi Florii 2023

Vremea de Paşte şi Florii 2023 în România. Potrivit prognozei meteo Accuweather, pentru 2023 este estimată o primăvară călduroasă pentru sudul și estul Europei, inclusiv pentru România. Nu sunt excluse și intervale cu vreme instabilă, mai ales ca Marea Mediterană este destul de caldă și poate oferi umiditate și energie pentru eventuale furtuni violente.

Mai exact, cu echinocțiul de primăvară care are loc luni, 20 martie, echipa de experți AccuWeather de prognoză internațională, a publicat detaliile despre ceea ce va avea loc în sezonul de primăvară în Europa.

Astfel vestul și nord-vestul Europei se pot confrunta cu fenomene meteo extreme (Nordul Franței, Germania, Polonia), în timp ce mare parte din continent va întra în sezonul de primăvară cu un deficit sever de umiditate.

Prognoza meteo de Paşte 2023. Surpriză de la ANM, în ce zone se anunţă soare dogoritor, unde vom avea nevoie de umbrelă

Lipsa stratului de zăpadă din zonele montane (60 – 70% sub normalul perioadei) au dus la secarea sau la debite foarte scăzute pentru mai multe râuri și lacuri din Spania, Italia, Franța, Elveția.

Săptămâna viitoare este așteptat primul val de aer cald peste Europa, inclusiv pentru România, acolo unde temperaturile pot atinge maxime de peste 25 grade, notează meteorologii de la  Accuweather.

Vremea de Paști: ”Veștile nu sunt atât de bune”. Informații de la ANM

Săptămâna care urmează ne va bucura cu temperaturi de 20 de grade Celsius.

Dar bucuria celor care preferă temperaturile mai ridicate va ține puțin, căci, încă din weekend, nu doar că se va răci, dar vor fi și precipitații. Vremea capricioasă ar urma să țină până spre sfârșitul lui aprilie, deci și de Paști. Florinela Georgescu a anunțat că, de Paști, maximele ar urma să fie  conform normei, dar mai scăzute decât în săptămâna următoare.

Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat, la Digi24, că ”Vor fi temperaturi de primăvară, mai ales în a doua jumătate a săptămânii, deci de miercuri încolo. Joi și vineri vor fi temperaturi în jurul a 20 de grade în multe zone ale țării, probabil ajungând până spre 23 grade în partea de sud.

Prognoza meteo lunară. Vreme de tricou de Florii 2023, ANM a anunţat temperaturi de vară înainte de Paşte

Aș vrea să subliniez, în mod deosebit, creșterea temperaturilor din cursul nopților, pentru că ultimele nopți au fost mai reci în jumătatea de nord a țării. Nu sunt vești foarte bune de durată însă, pentru că deja weekendul viitor este de așteptat o răcorire a vremii. Probabil că sfârșitul săptămânii și primele zile ale săptămânii viitoare vor aduce și precipitații în condițiile în care nu vor fi maxime mai mari de 14-15 grade până spre sfârșitul lunii aprilie, semnalul fiind al unei evoluții apropiate de normă”.

Vremea de Paşte şi Florii 2023 în România. Ce anunță ANM pentru următoarele patru săptămâni

Săptămâna 20.03.2023 – 27.03.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

Săptămâna 27.03.2023 – 03.04.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 03.04.2023 – 10.04.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei.

Regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de sud și de sud-est a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 10.04.2023 – 17.04.2023

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de sud-est a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.