Potrivit specialiștilor de la Severe-weather.eu, un anticiclon situat în Atlanticul de Nord determină pătrunderea unui val de aer rece dinspre nordul Europei spre zona centrală a continentului. Acest aer rece, cu temperaturi cu 5-8°C sub valorile normale la altitudinea de 1200 m, va întâlni aerul cald și umed care domină încă sudul Europei, generând un contrast termic puternic. Efectele se vor resimți începând de sâmbătă și până marți. Vânturile puternice de la altitudine mare vor amplifica instabilitatea atmosferică, favorizând apariția unor fenomene meteo extreme.
Weekendul și începutul săptămânii viitoare aduc un episod de vreme severă în Europa Centrală, inclusiv în regiunea Alpilor, nordul Italiei, Slovenia și Croația. Duminică sunt prognozate furtuni intense din Elveția până în Austria și nordul Italiei. Luni și marți, instabilitatea se va muta spre Italia, Slovenia și Croația, cu cantități de precipitații ce pot depăși local 100-200 l/mp.
Vezi și Prognoza meteo. Val sufocant de căldură în weekend, când şi unde sunt aşteptate furtuni
O contribuție importantă la aceste manifestări o are căldura acumulată în Marea Mediterană, unde temperaturile apei ating valori de 20-30°C. Aceasta determină un nivel ridicat de umiditate și instabilitate atmosferică, favorizând formarea de supercelule capabile să genereze grindină de dimensiuni mari, vânturi foarte puternice, ploi abundente și chiar tornade.
În ultimele zile, Europa a înregistrat temperaturi cu 10-12°C peste media multianuală. Însă prognozele arată că marți, valorile termice vor fi cu 6-10°C sub normal, ceea ce înseamnă o diferență de aproape 20 de grade în doar câteva zile.
În România, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru 4 iulie 2025 mai multe atenționări nowcasting. Zone din județul Suceava au fost plasate sub cod portocaliu, cu risc de grindină de până la 4 cm, averse torențiale (25-40 l/mp) și descărcări electrice frecvente. Alte localități din județ se află sub cod galben, unde sunt așteptate precipitații intense, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mai mici.
Codul portocaliu este valabil pentru satele Moldovița, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Brodina, Frumosu, Solca, Breaza, iar codul galben pentru Rădăuți, Cajvana, Vicovu de Sus, Siret, Marginea, Arbore, Zvoriștea, Todirești, Vicovu de Jos, Straja, Frătăuții Noi, Moldovița, Dărmănești, Milișăuți, Frătăuții Vechi, Grănicești, Volovăț, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Horodnic de Sus, Dornești, Cacica, Satu Mare, Brodina, Putna, Bilca, Mitocu Dragomirnei, Frumosu, Mănăstirea Humorului, Bălcăuți, Iaslovăț, Zamostea, Voitinel, Grămești, Calafindești, Solca, Gălănești, Botoșana, Horodnic de Jos, Sucevița, Izvoarele Sucevei, Ulma, Mușenița, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Poieni-Solca, Șerbăuți, Burla, Breaza, Ciocănești.
După trecerea frontului de aer rece, vremea se va încălzi din nou în a doua jumătate a săptămânii viitoare. Temperaturile vor urca spre 20-30°C, iar în unele regiuni ar putea ajunge din nou la 35-40°C până la jumătatea lunii iulie.
Modelele climatice globale sugerează o nouă revenire a căldurii intense, posibil prin formarea unui alt anticiclon blocant. Asta ar însemna o reluare a „cupolei de foc”, cu temperaturi de 10°C peste medie în unele zone din Europa Centrală și de Sud.