Vremea extremă s-ar putea agrava din cauza schimbărilor climatice, avertizează un raport guvernamental

Un raport guvernamental american referitor la efectele schimbărilor climatice dat vineri publicităţii a ajuns la concluzia că încălzirea globală afectează mediul natural şi va avea ca urmare creşterea numărului dezastrelor precum incendiile de vegetaţie recente din California, informează dpa.

RomaniaTV.net
24 nov. 2018, 12:11
Vremea extremă s-ar putea agrava din cauza schimbărilor climatice, avertizează un raport guvernamental

Incendii precum cele din California, care au ucis peste 80 de persoane, dar şi alte dezastre cum ar fi uraganele vor deveni mai frecvente şi mai distructive în Statele Unite ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit celui de-al patrulea raport naţional pentru evaluarea efectelor schimbărilor climatice (Fourth National Climate Assessment).

Raportul preconizează că schimbările climatice vor afecta, de asemenea, agricultura, producţia şi consumul de energie, resursele de apă şi de sol, transportul precum şi sănătatea şi bunăstarea oamenilor de pe teritoriul Statelor Unite.

Tonul imperativ al raportului vine în contradicţie cu poziţia exprimată de preşedintele Donald Trump referitoare la schimbările climatice, pe care le-a catalogat ca fiind o „farsă”. Deşi şi-a revizuit parţial retorica pe acest subiect, Trump a retras anul trecut Statele Unite din Acordul de la Paris.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), una dintre cele 13 agenţii federale care au contribuit la realizarea raportului, a rezumat concluziile documentului într-un comunicat care subliniază că rata creşterii economice a Statelor Unite este tot mai vulnerabilă la impactul schimbărilor climatice.

Raportul avertizează asupra „efectelor în lanţ ale schimbărilor climatice, care ameninţă sistemele naturale, artificiale şi sociale de bază, atât în interiorul cât şi în afara graniţelor ţării”.

Deşi eforturile de a răspunde schimbărilor climatice s-au extins în ultimii cinci ani, nu au atins nivelul necesar pentru evitarea prejudiciilor grave asupra economiei, mediului şi sănătăţii umane în deceniile care vor urma, se mai spune în raport.

Raportul The National Climate Assessment este autorizat de Congresul Statelor Unite.