Vremea face ravagii în ţară. Mai multe judeţe sunt paralizate de zăpadă şi viscol

Zăpada şi viscolul au făcut ravagii în mai multe zone din ţară. Mai multe localităţi au rămas fără curent electric, iar bolnavii aşteaptă ore întregi să fie transportaţi la spital. O autoşenilată şi o autospecială de transport victime multiple încearcă să ajungă la cei care au nevoie. Tot din cauza viscolului mai multe maşini sunt blocate.

21 apr. 2017, 05:26
Vremea face ravagii în ţară. Mai multe judeţe sunt paralizate de zăpadă şi viscol

UPDATE: Municipiul Bârlad, rămas fără curent electric din cursul acestei dimineți, a fost realimentat la rețeaua de furnizare a energiei electrice, printr-o linie din județul Bacău.

Situația a apărut după ce, pe fondul viscolului foarte puternic și a ninsorilor abundente, 23 de stâlpi de înaltă tensiune din zona Bârlad s-au rupt.

Alimentarea cu apă a fost, de asemenea, reluată în anumite zone din Bârlad.

UPDATE: Furnizarea apei potabile a fost sistată către consumatorii din 16 localităţi ieşene, în uma unor avarii la reţeaua electrică, care au dus la întreruperea energiei către staţiile de pompare, tratare sau de clorinare a apei din judeţul Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Apa Vital Iaşi, furnizarea apei potabile către consumatorii din 16 localităţi ieşene a fost oprită vineri, cauza fiind sistarea alimentării cu energie către staţiile de pompare, în urma unor avarii.

Sunt afectaţi consumatorii din localităţile Focuri, Munteni, Coarnele Caprei, Andrieşeni, Glăvăneşti, Gorban, Podu Hagiului, Zberoaia, Ţibăneşti, Glodenii Gândului, Grieşti, Ipatele, Bulbucani, Prigoreni, Rediu şi Albeşti.

Conducerea Apa Vital Iaşi susţine că nu poate estima când va fi reluată furnizarea apei potabile în aceste localităţi, întrucât reprezentanţii furnizorului de energie nu au comunicat în cât timp vor fi remediate defecţiunile la reţeaua electrică.

Vineri la prânz, alimentarea cu energie electrică era întreruptă total sau parţial pe liniile de medie tensiune în 46 de localităţi din judeţul Iaşi, din cauza condiţilor meteo nefavorabile.

Reprezentanţii Delgaz Grid au precizat că echipe de muncitori sunt mobilizate pentru remedierea defecţiunilor, dar că „anumite lucrări necesită timp pentru realizarea lor în siguranţă, atât pentru consumatori, cât şi pentru electricieni”.

UPDATE: Cei peste 60.000 de locuitori ai municipiului Bârlad nu mai au apă, curent electric şi acces la telecomunicaţii de mai mult de şapte ore, din cauza problemelor apărute în reţeaua de furnizare a energiei electrice.

În cursul nopţii de joi spre vineri, reţeaua de înaltă tensiune care alimentează zona de sud a judeţului Vaslui a fost avariată, mai mulţi stâlpi metalici fiind rupţi.

În aceste condiţii, locuitorii din municipiul Bârlad au rămas, de mai mult de şapte ore, fără apă, curent electric şi acces la telecomunicaţii.

De altfel, întreaga zonă de sud a judeţului Vaslui, percum şi toată Valea Prutului sunt nealimentate cu energie electrică, oamenii neavând acces la telecomunicaţii de vineri dimineaţă.

Reprezentanţii Delgaz Grid nu au putut preciza când vor fi realimentate cu energie electrică zonele afectate, având în vedere complexitatea lucrărilor de remediere a reţelei electrice.

UPDATE: Peste 40 de autotrenuri sunt blocate, vineri după-amiază, pe DN 1 A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce un TIR a derapat şi a rămas blocat pe şosea, drumul fiind acoperit cu zăpadă. Jandarmii le-au dus şoferilor apă şi le-au cumpărat celor care au dorit ţigări şi alte bunuri.

UPDATE: Pompierii din Vrancea au îndepărtat copacul căzut pe DN 2L, unde zece autoturisme şi o ambulanţă solicitată să preia un bolnav rămăseseră blocate.

UPDATE: Patru maşini şi o reţea electrică au fost avariate, în municipiul Braşov, după ce copacii au zăcut peste acestea. Cinci străzi sunt blocate total sau parţial din cauza arborilor doborâţi

UPDATE: Zece autoturisme şi o ambulanţă solicitată să preia un bolnav din localitatea vrânceană Câmpuri sunt blocate, vineri dimineaţă, pe DN 2L, în judeţul Vrancea, din cauza unui copac căzut pe şosea.

Probleme sunt vineri dimineaţă şi pe DN 11A din judeţul Vrancea, pe sectorul Lespezi-Rădăcineşti, unde traficul este blocat, iar muncitorii de la Drumuri Naţionale intervin pentru îndepărtarea zăpezii. Pe acest sector de drum, în noaptea de joi spre vineri, o ambulanţă care transporta un bolnav a rămas blocată aproape patru ore. Drumarii şi pompierii de la Adjud au intervenit pentru deblocarea ambulanţei, aceasta reluându-şi deplasarea după mai bine de patru ore.

UPDATE: Un număr de 94 de localităţi din cinci judeţe din zona centrală şi de nord a Moldovei sunt nealimentate total sau parţial cu energie electrică, vineri dimineaţă, din cauza ninsorilor abundente şi a rafalelor de vânt. Toate comunele din judeţul Vaslui, susţin reprezentanţii Delgaz Grid, sunt afectate de întreruperea curentului.

Sunt nealimentate cu energie electrică 57 de localităţi din Bacău, 17 din Iaşi, zece din Suceava, şase din Botoşani şi patru din Neamţ.

Cele mai mari probleme sunt în judeţul Vaslui, unde, protrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, toate unităţile administrativ teritoriale se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Avarii la reţeaua de distribuţie se înregistreză şi în judeţul Brăila, în localităţile Oprişeneşti, Plopu, Tîrlele Filiului, Batogu, Ioneşti, Gurguieţi, Sihleanu, Scorţaru Nou, Constantineşti, Râmnicelu, Corbu Nou, Măxineni, Măru Roşu, Lacu Rezii, Cuza Vodă, Salcia Tudor, Gradiştea, Custura, Boarca, Racoviţa, Corbeni, Gemenele, Găvani. În unele dintre cazuri, oamenii nu au curent de aproape 24 de ore.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu, joi seară o autoşenilată şi o autospecială de transport persoane şi victime multiple s-au deplasat în zona Bisoca şi Săruleşti, pentru a prelua şi transporta la Spitalul Judeţean Buzău patru persoane programate vineri pentru dializă.

Din cauza drumului greu accesibil, în zonă zăpadă ajungând pe alocuri şi la doi metri înălţime, în jurul orei 5.00 doi dintre bolnavi au fost aduşi în zona circulabilă şi au fost preluaţi de o ambulanţă.

În prezent, pentru preluarea celorlalţi doi bolnavi echipajele medicale aşteaptă un utilaj de deszăpezire, refugiindu-se în sediul Primâriei Săruleşti, din cauza viscolului.

În judeţul Buzău, vineri dimineaţă, pe drumurile naţionale şi judeţene din zona de munte se circulă îngreunat, acţionându-se cu utilaje de la Secţia de Drumuri Naţionale şi Drumuri Judeţene Buzău. De asemenea, pe mai multe drumuri judeţene au fost împrăştiate zeci de tone de materiale antiderapante.

Din cauza viscolului, în judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică sate din opt comune.

În judeţul Vaslui mai multe maşini sunt blocate în trafic. Drumul european 51 spre Vama Albiţa, maşinile sunt blocate chiar la intrare în Huşi. Copacii nu au rezistat greutăţii zăpezii şi s-au prăbuşit pe carosabil, blocând în acest fel maşinile.

Autorităţile încearcă să degajeze şoseaua. În vama Albiţa toate tirurile au fost oprite pentru a nu se crea blocaj în trafic. Prefectul judeţului s-a plâns de inexistenţa utilajelor cu care să se poată acţiona în forţă pentru deblocarea şoselelor.

Situaţia este gravă şi în Galaţi. Din cauza viscolului opt oameni au fost salvaţi cu şenilatele din nămeţi şi transportaţi la spital. Printre ei, două femei însărcinate şi un copil. Din cauza drumurilor acoperite cu zăpadă, 12 persoane au rămas peste noapte la primăria din localitatea Cuca, iar 24 de pasageri ai unui autocar din Republica Moldova au fost cazaţi la un cămin din Oancea.

Citeşte şi Circulaţia pe cinci drumuri naţionale este întreruptă şi porturile de la Marea Neagră au fost închise, pe A1 s-a format polei