Vremea grădinii cu cascadă şi pitici a apus. Specialiştii recomandă grădina minimalistă

Arhitecţii peisagişti propun clienţilor grădini moderne în acest an. Clienţii se pare că acceptă stilul, mai ales că multe dintre casele construite în ultimul timp sunt construite după planuri arhitecturale moderne şi se pretează la astfel de amenajări. Specialiştii spun că timpul grădinii cu alpinariu, cascadă şi pitici a apus.

20 mai 2013, 08:21

În ultimul timp, arhitecţii peisagişti propun spre amenajare grădini moderne, potrivit stilului minimalist care domină şi amenajările de interior. Grădinile trebuie să fie amenajate cu linii drepte şi plante mari, cu spaţii mari între ele.

„Timpul grădinii cu pitici, cu cascade, cu alpinarii a cam apus. Noi recomandăm grădini moderne, mai ales că proiectele construcţiilor sunt din ce în ce mai moderne”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Cosmin Coman, peisagist al firmei CMD Design Proiect.

Înainte de a începe amenajarea este necesară stabilirea destinaţiei grădinii. Grădina poate fi loc de luat masa, iar, în acest caz, spaţiul va necesita mobilier pentru servirea mesei, grătar. Spaţiul verde mai poate fi loc de joacă pentru copii şi atunci grădina va trebui dotată cu un mobilier specific pentru cei mici, precum leagăn, tobogan. După ce s-a stabilit destinaţia pe care proprietarul doreşte să o dea spaţiului verde, urmează amenajarea propriu-zisă a grădinii.

Amenajare modernă

Stilul care se potriveşte casei rustice este cel cu linii curbe, cu ridicări de teren, precum şi cu jocuri de piatră sau căderi de apă. În cazul în care casa este construită în stil modern, grădina va trebui să fie amenajata în stil minimalist, adică amenajarea se va face cu linii drepte, grădina trebuind să conţina jocuri de texturi, lemn-piatră, precum şi materiale moderne, cum este inoxul.

Cât costă o grădină

„Preţul pentru amenajarea unei curţi de aproximativ 200 de metri pătraţi porneste de la 400 de euro şi poate ajunge şi la 10.000 de euro”, a spus spus pentru ROMÂNIATV.NET, Raymond Grigoriu, manager amenajarispatiiverzi.ro.

Amenajarea cu preţ minim înseamnă semănarea unui gazon cu seminţe şi îndreptarea terenului. Pentru varianta mai scumpă, proprietarul se va mândri cu plante speciale de import cum ar fi brazi argintii, arţari japonezi, tuia etc.

Unii specialişti spun că preţul unei grădini nu poate fi estimat.

„Nu se poate spune exact cât va costa amenajarea unei grădini, pentru că, din punctul meu de vedere, fiecare grădina este unică şi are elemente bine stabilite care o definesc”, a spus Flavia Rotaru.

În schimb, se poate face o estimare a costurilor celor care propun amenajarea spaţiului verde.

„Costul proiectului de amenajare începe de la 1 euro pe metru pătrat şi poate ajunge la 2,5 euro de metrul pătrat, pentru grădinile mai sofisticate, unde sunt necesare sisteme de irigare, de iluminare….etc”, a precizat Cosmin Coman.