Vremea la extreme în România. Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii, urmat de un nou val de caniculă

Meteorologii avertizează că vremea se va schimba radical în zilele următoare. Duminică, între orele 12:00 şi 23:00, intră în vigoare un cod portocaliu de ploi şi vijelii. În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei va ploua cu găleata, deoarece cantităţile de apă ar putea ajunge chiar şi la 60 de litri pe metrul pătrat. De asemenea, sunt aşteptate recorduri absolute de temperaturi caniculare în zilele de luni şi marţi.

03 iul. 2022, 11:06
Vremea la extreme în România. Cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii, urmat de un nou val de caniculă

Vremea la extreme în România. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabilă între orele 12:00 şi 23:00. În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei vor fi averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

În acelaşi interval, în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei, intră în vigoare un cod galben de ploi şi vijelii. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp. Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Citreşte şi: Prognoza meteo în iulie 2022. Temperaturi caniculare şi disconfort termic ridicat, dar şi furtuni. Cum va fi vremea la mare şi la munte

Temperaturi tropicale în Bucureşti. Prognoza specială pentru Capitală

ANM a făcut publică prognoza specială pentru Bucureşti, valabilă de duminică până marţi, la ora 21:00.â

Valul de căldura se va menține, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade, iar cele minime de 18…21 de grade.

Vremea la extreme în România. Temperaturi caniculare de aproape 40 de grade de mâine

De asemenea, meteorologii au emis, duminică, o avertizare cod portocaliu pentru zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării privind un val de căldură, fiind prognozate recorduri absolute de temperaturi ale acestei perioade.

Sunt vizate un val de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat.

Astfel, în zilele de luni (4 iulie) şi marţi (5 iulie), în zonele joase din vestul şi nord-vestul ţării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36 – 38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18 – 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

De asemenea, luni, marţi şi miercuri va fi cod galben de caniculă în toată ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Citeşte şi: EXCLUSIV | România, lovită de canicula extremă, ploi torenţiale şi vijelii. Directorul ANM: „Temperaturile resimţite vor fi mai mari de 40 de grade”