Vremea rea face ravagii în Dobrogea! Turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului foarte puternic

Vremea rea face ravagii în Dobrogea. Turbinele eoliene au început să se oprească sâmbătă seară din cauza vântului foarte puternic, la numai câteva ore, după ce autoritățile au anunțat că reactorul 1 de la Cernavodă a fost decuplat, tot din cauza vântului.

18 nov. 2023, 23:29
Vremea rea face ravagii în Dobrogea! Turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului foarte puternic
Vremea rea face ravagii în Dobrogea!

Vremea rea face ravagii în Dobrogea! Ministerul Energiei a transmis că în acest moment sistemul energetic este în deficit cu 1700 MW, din cauza faptului că turbinele eoliene au început să se oprească, dat fiind faptul că este cod roșu de vânt puternic.

Citește și Alertă meteo de vreme extremă! Reactorul 1 de la Cernavodă a fost decuplat din cauza vântului puternic. Mai multe cartiere din Constanța au rămas fără apă

Vremea rea face ravagii în Dobrogea!

Potrivit reprezentanților ministerului acest lucru ar putea conduce la afectarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice

„Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare”, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei printr-un comunicat de presă.

Meteorologii au anunțat că de sâmbătă seară și până duminică în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României, condițiile meteo vor fi extrem de dificile.

În acest context, Ministerul Energiei a ținut să precizeze că în zona de sud-est a României se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană.

„Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunță, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.

Deconectarea automată a Unității 1 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații. Deconectarea automată a Unității 1, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător”, se arată în comunicat.

Ministerul Energiei a ținut să precizeze că din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească și că în prezent acestea produc aproximativ 1400 MW, față de 2400 MW, cât erau programați.

Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Cu toate acestea, autoritățile spun că situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național.

Citește și Ninsori, viscol şi ploi abundente în jumătate de ţară. Cod roşu de ploi în municipiile Tulcea, Constanţa şi în alte câteva localităţi. Copaci doborâţi de vânt şi stâlpi de electricitate avariaţi, în judeţul Brăila