Vremea rea, prăpăd în sudul şi estul Europei: Situaţie dramatică în Croaţia, Serbia, Muntenegru şi Bosnia

Vremea rea face prăpăd în sudul Europei. Situaţia este cea mai gravă în Italia, unde trei oameni şi-au pierdut viaţa. În Croaţia, Serbia, Muntenegru şi Bosnia vântul, ploile abundente şi chiar ninsoarea au perturbat puternic traficul.

06 mart. 2015, 06:51
Vremea rea, prăpăd în sudul şi estul Europei: Situaţie dramatică în Croaţia, Serbia, Muntenegru şi Bosnia

În Toscana, centrul Italiei, a fost decretată stare de urgenţă din cauza vântului puternic, ale cărui rafale au atins 150km/h.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa: un bărbat de 41 de ani strivit de o cădere de pietre, o femeie lovită de un copac doborât de vânt, iar un alt bărbat, de 76 de ani, a fost proiectat cu bicicleta într-o camionetă de o rafală puternică de vânt.

Pompierii au făcut faţă cu greu sutelor de apeluri telefonice. În cursul nopţii, rafalele de vânt au atins 150 de kilometri la oră, au doborât copaci şi au smuls acoperişuri.

În nordul ţării, 200 de schiori au rămas blocaţi în telegondole, după ce un copac a căzut peste cabluri. Ei au fost salvaţi cu elicopterele. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Situaţia este dramatică şi în Bosnia. Mii de oameni au rămas fără căldură şi curent electric. Traficul rutier este aproape paralizat în toată ţara. Autorităţile au sfătuit populaţia să nu plece la drum dacă nu este absolut necesar.

În Slovenia, vântul care a depăşit viteza de 100 de kilometri pe oră a smuls acoperişuri şi a rupt copaci. Traficul rutier pe mai multe şosele şi în tunele a fost închis pe timpul nopţii, din cauza vântului puternic şi a riscului producerii alunecărilor de teren.

În sudul Croaţiei, vântul a avut aproape forţa unui uragan – 200 de kilometri pe oră. Mai multe şosele au fost închise, iar circa 16.000 de oameni au rămas fără curent electric. Numeroase acoperişuri au fost distruse de vânt. La Dubrovnik s-au produs inundaţii, după ce două râuri au ieşit din matcă.