Vremea rece va alterna cu cea caldă VEZI PROGNOZA PE 2 SĂPTĂMÂNI

Administraţia Naţională de Meteorologie a elaborat prognoza meteorologică pentru următoarele două săptămâni, conform căreia, doar vineri ne vom mai bucura de o adevărată zi de vară, cu temperaturi ce vor atinge 28-29 de grade în nordul ţării, la Baia Mare şi Botoşani, 30 de grade la Iaşi şi 32 de grade în sud, la Giurgiu.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 14:20
Vremea rece va alterna cu cea caldă VEZI PROGNOZA PE 2 SĂPTĂMÂNI

De sâmbătă, o pătrundere brutală de aer rece polar va determina scăderea tempraturilor de la o zi la alta cu peste 15 grade în nord, unde abia se vor înregistra valori de 10-11 grade, în timp ce în sud, termometrele pierd 5-6 grade faţă de ziua precedentă.

Intervalul rece va fi şi ploios, cu averse izolat abundente, tunete, fulgere, intensificări de vânt şi izolat grindină sau vijelie, ce vor afecta progresiv întreaga ţară.

Abia după data de 15 mai, vremea se va ameliora, probabilitatea de ploaie scade, iar temperaturile încep să crească uşor şi treptat până spre 20 mai.

Intervalul final, până spre 25 mai, se va caracteriza printr-o staţionare a regimului termic la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, dar şi o creştere a probabilităţii de precipitaţii.

BANAT

Vremea se va încălzi la începutul intervalului, dar în data de 13 mai se va produce o răcire bruscă şi accentuată. Revenirea la valori termice normale din punct de vedere climatologic pentru perioada de prognoză se va produce ulterior treptat, în intervalul 16 – 20 mai, după care se va menţine un regim termic încadrat în limite normale până la sfârşitul perioadei, atât în ceea ce priveşte valorile medii maxime, cât şi pe cele minime.

La începutul intervalului nu vor fi precipitaţii, dar în 13 şi 14 mai acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi moderate cantitativ la nivel local. Apoi probabillitatea de apariţie a averselor, în general slabe cantitativ, va fi redusă până spre 19 mai, după care va creşte uşor spre sfârşitul perioadei de prognoză.

CRIŞANA

Vremea va fi caldă în primele două zile, dar în data de 13 mai mediile maximelor termice vor marca o scădere bruscă şi accentuată, iar în 14 mai valorile medii ale minimelor vor scădea, de asemenea, accentuat. Din 15 mai, vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, devenind normală din punct de vedere termic după 20 mai.

Vor cădea precipitații pe arii extinse pe 13 și 14 mai, apoi aversele vor fi pe arii restrânse și slabe cantitativ, cu o nouă tendiNță de extindere după 20 mai.

TRANSILVANIA

Temperaturile medii vor caracteriza o vreme caldă în primele zile ale perioadei. În intervalul 13 – 14 mai însă, vremea se va răci accentuat, iar mediile temperaturilor maxime vor scădea cu aproximativ 10…12 grade față de zilele precedente. După 15 mai va începe un proces de încălzire ușoară și treptată a vremii, iar după 18-19 mai până la sfârșitul intervalului valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei.

Precipitațiile vor fi de interes pentru întreaga regiune în intervalul 13-15 mai, apoi probabilitatea de apariție a ploilor se va diminua, urmând să crească din nou în intervalul 19 – 24 mai.

MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de caldă în primele zile, cu temperaturi medii de peste 26 de grade la valorile maxime şi de peste 10 grade la cele minime. Pe 13 mai vremea se va răci accentuat și mediile maximelor vor scădea cu circa 15 grade Celsius. Din 15 mai vremea se va încălzi treptat și constant, iar mediile termice vor depăși ușor normele climatologice după 20 mai.

Vor fi averse, însoţite de descărcări electrice, în toată regiunea pe 13 și 14 mai, apoi probabilitatea lor de apariţie va fi mai mare după 21 mai.

MOLDOVA

Temperaturile medii vor avea valori maxime cu mult peste mediile multianuale, depăşind frecvent 26..28 de grade la începutul intervalului. Pe 13 mai se va produce o răcire accentuată și valorile termice vor scădea cu 12…15 grade de la o zi la alta. În intervalul 15 – 19 mai va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultima parte intervalului de prognoză temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acestă perioadă a anului.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor – mai ales averse însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului -, va fi mai mare în jurul datei de 13 mai și din nou după 21 mai. În restul intervalului de prognoză ploile vor fi puține și, în general, slabe cantitativ.

DOBROGEA

Temperaturile medii vor fi ridicate la începutul perioadei de prognoză, apoi vor marca o scădere cu circa 4…5 grade în intervalul 13-14 mai. Ulterior regimul termic se va menţine relativ constant, valorile medii ale temperaturii aerului avand totuşi o uşoară tendinţă de creștere până spre 20 mai.

Probabilitatea de apariție a averselor, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, va fi mai mare în primele și ultimele zile ale intervalului.

MUNTENIA

Regimul termic va caracteriza o vreme caldă la începutul perioadei de prognoză, cu maxime termice medii între 24 şi 29 de grade şi minime de peste 14 grade. În intervalul 13-15 mai vremea se va răci, iar mediile termice vor scădea cu 5…6 grade, după care tendinţa va fi de creștere uşoară atât a maximelor cât și a minimelor.

Probabilitatea de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului va fi mai mare în jurul datelor de 13-14 mai și din nou după 21 mai.

OLTENIA

Vremea va fi caldă în primele zile ale intervalului, cu minime nocturne ce vor depăşi uşor 14 grade și maxime ce se vor situa peste 28 de grade, în medie. În intervalul 13-15 va urma o răcire semnificativă, cu temperaturi medii sub normele climatologice ale perioadei, apoi vremea se va încălzi treptat, redevenind normală din punct de vedere termic după 20 mai.

Pe 13 și 14 mai vor fi averse local importante cantitativ și descărcări electrice, apoi probabilitatea de precipiații va scădea semnificativ, cu o ușoară tendință de creștere abia în ultimele zile ale intervalului.

LA MUNTE

Temperaturile minime vor avea valori medii de 7…8 grade la începutul intervalului, dar pe 13 mai aceste valori vor coborî spre limita de îngheț, urmând ca apoi să crească treptat.

Temperaturile maxime medii vor fi mai mari decât normele climatologice în primele zile, dar vor marca o scădere accentuată în intervalul 13-14 mai. În intervalul 15-19 mai vor crește ușor și treptat, pentru ca din 20 mai să se mențină relativ constante la valori normale.

Probabilitatea ca precipitațiile, mai ales averse însoțite de descărcari electrice, să fie mai abundente și mai extinse ca arie, va fi mai mare în jurul datei de 13 mai și, din nou, după 21 mai.