Vremea se încălzeşte uşor, dar nu scăpăm încă de frig. În următoarele 10 zile nu vor fi inundaţii

În următoarele zile, din când în când, vor cădea precipitaţii slabe cantitativ mai ales în regiunile intracarpatice. Acestea vor fi sub formă de ninsoare şi numai trecător duminică şi luni se pot semnala şi câteva ploi sau lapoviţă. In restul teritoriului cu totul izolat va fulgui.

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 17:24
Vremea se încălzeşte uşor, dar nu scăpăm încă de frig. În următoarele 10 zile nu vor fi inundaţii

Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase din estul şi sudul ţării, va fi ceaţă. Aceasta tinde să persiste pe tot parcursul zilei la începutul săptămânii viitoare în Câmpia Română.
Temperatura va creşte treptat. Cu toate acestea, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acestă perioadă. Se estimează că maximele se vor situa între minus 7 şi 3 grade Celsius, sâmbătă, şi între minus 3 şi 5 grade Celsius, duminică. Apoi, un nou val de aer rece face ca spre mijlocul săptămânii viitoare să avem parte tot de valori modeste, care depaăşesc uşor pragul de îngheţ. Vorbim despre temperaturi de minus 6, minus 5 grade. Vor mai fi nopţi şi dimineţi geroase, în special în regiunile centrale şi local în cele de răsărit, cu minime chiar şi de minus 16 grade Celsius.

La munte vremea este rece, geroasă în special dimineaţa. Cerul este înnorat şi din loc în loc ninge slab. Pe creste, vântul bate cu putere, iar temperatura are variaţii semnificative faţa de zilele trecute. Se vor înregistra minus 2 grade Celsius la Stâna de Vale, însă zăpada măsoară 160 de centimetri, minus 4 grade la Semenic, unde stratul de zăpadă măsoară 130 de centimetri, minus 5  la Predeal şi la cota 1.500 din Sinaia, unde zăpada depăşeşte cu puţin un metru. Cel mai rece este pe Vârful Toaca, în Munţii Ceahlău, unde temperatura nu va depăşi minus 10 grade Celsius.

Nu există pericol de inundaţii, în următoarea săptămână

Institutul Naţional de Hidrologie si Gospodărire a Apelor anunţă că debitele râurilor vor fi în general staţionare în intervalul următor. Formaţiunile de gheaţă se vor extinde doar pe  râurile din nordul şi centrul ţării . Zăpada îngheţată va continua să curgă în albie, pe râurile Someş si Mureş. De asemenea, rămân sub observaţie podurile de gheaţă  de pe râul Bistriţa. O altă zonă cu un grad mai mare de pericol este cea situată a râului Istau din judeţul Prahova. În ceea ce priveşte debitul Dunării la intrarea în ţară, acesta  este în scădere, situându-se sub media multianuală a lunii februarie.

Apele fluviului sunt mai mari pe sectorul Giurgiu-Olteniţa şi au fost cauzate de formaţiunile de gheaţă. Pe cursul Dunării există câteva poduri de gheaţă, în unele locuri curg sloiuri de gheaţă, iar spre gurile de vărsare, pe arii restrânse sunt blocaje de gheţuri.

Nu este cazul însă să ne ingrijorăm, pentru că specialiştii ne anunţă ca nu există pericol de inundaţii pe cursurile de apă în următoarele 7-10 zile. Atenţia  autorităţilor locale trebuie să se îndrepte în acestă perioadă către zonele de câmpie, unde poate să apară fenomenul de băltire.