Vremea se schimbă din nou, avem harta stratului de zăpadă. Anunţul făcut Elena Mateescu, directorul ANM

Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo actualizată, precizând care sunt zonele în care vremea va fi mai caldă decât de obicei, dar și cele în care va continua să ningă.

23 nov. 2022, 09:28
Vremea se schimbă din nou, avem harta stratului de zăpadă. Anunţul făcut Elena Mateescu, directorul ANM

Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă noi schimbări ale vremii. “Va mai fi cald, ceea ce va caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și în următoarea perioadă. Chiar și mâine (marți n.r.) contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să înregistreze valori de peste 15 grade Celsius comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de vest rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, în jumătatea de nord a Moldovei, unde valorile de maximelor nu vor depăși 1-2 grade.

Prognoza meteo 23 noiembrie. Vremea se încălzeşte, temperaturile vor urca până la 18 grade. Unde va mai ninge

Va fi mai rece în această parte a țării vestea bună este că precipitațiile sunt în diminuare, însă mâine cu siguranță vom actualiza alertele meteorologice luând în considerare intensificările de vânt, în special din sudul Banatului, unde este posibil să consemnăm viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar în zona montană aferentă, dar și pe crestele Meridionalilor, rafalele pot depăși 90-100 de kilometri pe oră”, a explicat directorul ANM Elena Mateescu.

Care este situația stratului de zăpadă

Elena Mateescu a trecut în revistă și zonele unde a nins și care este situația stratului de zăpadă. ”Luând în considerare deja stratul de zăpadă înregistrat în ultimele 48 de ore cu siguranță trebuie să fim foarte atenți la ceea ce urmează să se întâmple din această perspectivă.

Înregistrăm 36 de centimetri strat la Căliman, 32 la Bâlea Lac, 30 la Vârful Omu, 1-15 centimetri în restul masivelor montane. De asemenea, în jumătatea nordică a Moldovei, cel mai mare strat 15 centimetri la Botoșani, 10 la Târgu Neamț, 14 la Darabani.

Din punct de vedere termic, la această oră cel mai frig -10 grade la Vârful Omu, – 8 grade la Călimani. De asemenea, -8 grade la Bâlea Lac, doar 7 grade în Capitală. Cel mai cald este la Mangalia, pe litoral.

Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada mini vacanței de 1 decembrie temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul deficitar al precipitațiilor de sărbători”, a mai spus meteorologul.

Vreme rece şi vânt puternic în următoarele ore. Rafalele vor ajunge şi la 100 km/h, la munte va fi viscol

Elena Mateescu anunţă cum va fi vremea de Sărbători

Potrivit șefei ANM, meteorologii așteaptă o normalizare a temperaturilor și regimului precipitațiilor pentru luna decembrie.

”Avem informații până în jurul datei de 19 decembrie, cu siguranță pe măsură ce ne apropiem, cel puțin în jurul datei de 15 decembrie vom putea să estimăm ce se întâmplă în preajma sărbătorilor Crăciunului și a trecerii dintre ani.

La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații.

Până atunci însă, rămânem sub incidența masei de aer mai rece în jumătatea de nord a țării, așa cum menționam și pe parcursul debutului acestei săptămâni și mai cald în partea de sud-sud-est a țării, acolo unde aerul mai cald din partea de sud și asociat și cu un grad mai mare de umezeală va determina cantități semnificative de precipitații, dar în același timp și valori ridicate de temperaturi”, a mai spus directorul ANM.

METEO Ceaţă şi ploaie pe mai multe drumuri din ţară. Porturile au fost închise din cauza vântului

Este semnalată ceaţă, astfel că vizibilitatea este redusă sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, pe mai multe artere rutiere din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi şi Suceava, potrivit Centrului Infotrafic.

Plouă şi se circulă în condiţiile unui carosabil umed, cu vizibilitatea bună, pe majoritatea drumurilor din judeţele Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi în Bucureşti.

Pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzilor A2 Bucureşti-Constanţa şi A4 Ovidiu-Agigea este semnalată ploaie, carosabilul fiind umed, iar vizibilitatea bună.

Pe autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti şi A3 Bucureşti-Ploieşti se circulă în condiţiile unui carosabil parţial uscat, cu vizibilitate bună şi fără evenimente rutiere în desfăşurare.

Din cauza vântului puternic, au fost sistate manevrele în bara Sulina şi în porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferi să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare. De asemenea, le recomandă şoferilor ca înainte de a porni în călătorie, să se intereseze cu privire la starea părţii carosabile, să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă şi să reducă viteza, folosind frâna de motor.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
METEO Banat

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13 – 14 grade. În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere uşoară până la o medie de 6 grade. Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel că în 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0 – 1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6 – 7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1 – 2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

EXCLUSIV Elena Mateescu prezintă prognoza actualizată! Cum va fi vremea până pe 12 decembrie

METEO Crişana

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13 – 14 grade. În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8 – 9 grade, iar cu mici variaţii, acest regim termic diurn se va menţine până spre finalul lunii noiembrie. La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere uşoară şi treptată până la o medie de 4 – 5 grade. Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel în prima noapte temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5 – 6 grade, apoi tendinţa va fi de scădere treptată şi se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

METEO Transilvania

În prima parte a săptămânii tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11 – 12 grade în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6 – 7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3 – 4 grade. Temperaturile minime vor avea variaţii în primele zile din interval, cu medii ce vor creşte de la -1 grad în prima noapte, până spre 3 – 4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2…0 grade. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

METEO Maramureş
În prima parte a săptămânii tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11 – 12 grade în 23 noiembrie. Pentru perioada 24 – 30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7 – 8 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere uşoară până la o medie de 4 grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 0 – 1 grad în prima noapte şi de 3 – 4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2…0 grade, valorile cele mai scăzute urmând a se înregistra la începutul lunii decembrie. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

METEO Moldova
De la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2- 3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 şi 24 noiembrie. Ulterior, tendinţa va fi de răcire treptată, astfel că, la finalul lunii noiembrie valorile termice diurne vor fi în medie de 4 – 5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade. Valorile nocturne vor oscila între -2 şi 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o medie de -2 grade. La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată în 24 şi 25 noiembrie şi în jurul datei de 28 noiembrie.

METEO Dobrogea

Până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variaţii în regimul termic diurn şi nocturn, în ansamblu vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa între 12 şi 17 grade şi minime între 6 şi 10 grade. Pentru sfârşitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8 – 10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade. De asemenea, şi temperaturile minime vor prezenta aceaşi tendinţă de scădere uşoară, astfel că iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade. Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză probabilitate de apariţie a intervalelor cu precipitaţii se va menţine ridicată.

METEO Muntenia

Până în 25 noiembrie valorile termice se vor menţine peste mediile multianuale specifice perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 şi 15 grade şi minime ce vor oscila între 3 şi 6 grade. Ulterior tendinţa temperaturii va fi de scădere, astfel în ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7 – 8 grade, iar la început de decembrie de 4 – 5 grade. Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menţine uşor pozitive, la o medie regională de 0 – 2 grade. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în uşoară creştere.

METEO Oltenia

Până în 25 noiembrie valorile termice diurne se vor menţine peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 şi 14 grade; de asemenea şi în timpul nopţii vor fi minime de 4 – 5 grade, cu excepţia dimineţii de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute. La finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6 – 8 grade şi minime de 0 – 2 grade. Probabilitatea de a avea precipitaţii va fi mai ridicată în 23 şi 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar şi la începutul lunii decembrie.

METEO La munte
De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi uşor până la 5 – 6 grade în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade. Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 şi 24 noiembrie va fi de 0 grade, apoi sunt estimate minime de -5…-4 grade. Probabilitatea de apariţie a intervalelor cu precipitaţii se va menţine ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.