Vulcanul din Hawaii va erupe luni de zile sau chiar ani întregi

Pentru locuitorii evacuați din Hawaii în urmă cu o săptămână este firesc să-și dorească să se reîntoarcă acasă după ce erupțiile se vor încheia. Acest lucru însă nu se va întâmpla prea curând spun cercetătorii. Conform Science Alert, erupția nu a început în urmă cu o săptămână, ci în 1983, iar distrugerile resimțite în prezent reprezintă doar cel de-al 62-lea episod al unei erupții continue ce ar mai putea dura săptămâni, luni sau ani.

11 mai 2018, 17:48
Vulcanul din Hawaii va erupe luni de zile sau chiar ani întregi

Cele 12 fisuri apărute recent au dus la apariţia jeturilor de lavă în Leilani Estates, ce au distrus tot ce au întâlnit în cale. Deşi unii localnici consideră că distrugerile au fost realizate de Pele, zeiţa hawaiiană a focului ce îşi revendică pământurile, cercetătorii nu sunt de aceeaşi părere. Ei consideră că „efuziunea erupţiilor din fisuri” sunt principalul fenomen. „Ar putea dura zile, săptămâni sau ani. Totul este posibil. Momentan este dificil de estimat”, afirmă vulcanologul Bill Chadwick de la NOAA.

Citeşte şi Erupţie puternică a vulcanului Kilauea, din Hawaii. Lava ameninţă mii de locuinţe

Ultimul fenomen a avut loc când podeaua din lacul de lavă aflat în interiorul vulcanului s-a prăbuşit, ceea ce a dus la eliberarea magmei prin sistemul subteran al vulcanului. În prezent, cercetătorii nu ştiu ce a dus la colapsul rezervorului, dar atunci când fenomenul a avut loc, o serie de cutremure au împins magma prin canalele din interiorul insulei.

În prezent, spun cercetătorii, nu există pericolul unei explozii vulcanice uriaşe, dar pe termen lung aceştia nu ştiu când aceste canale vor ceda.