Vulcanul Etna continuă să expulzeze în aer lavă şi cenuşă

Pentru a cincea oară în câteva zile, vulcanul Etna, situat pe insula Sicilia din sudul Italiei, a erupt expulzând în aer jeturi de lavă şi nori de cenuşă, informează DPA. Marţi în jurul orei 1:00 dimineaţa, tremurăturile şi exploziile s-au oprit rapid.

23 feb. 2021, 21:42
Vulcanul Etna continuă să expulzeze în aer lavă şi cenuşă
Vulcanul Etna continuă să expulzeze în aer lavă şi cenuşă

Vulcanul Etna, cu o înălţime de peste 3.000 de metri, a început să erupă luni în jurul orei 22:00 (21:00 GMT), au raportat marţi experţi de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).

Noua erupţie a început în craterul sud-estic al vulcanului. Aproximativ o oră mai târziu, jeturile de lavă expulzate de Etna ajunseseră până la 300 de metri deasupra marginii craterului. Mai târziu, o parte din coloana de cenuşă s-a ridicat până la mai mulţi kilometri în aer.

Pentru cercetători, spectacolul natural nocturn oferit de Etna nu prezintă un motiv de îngrijorare. Ei intenţionează să-l analizeze pentru investigaţii suplimentare şi să preleveze mostre de material pe care vulcanul le-a aruncat.

Muntele Etna este foarte activ de la mijlocul lunii februarie.

Citeşte şi: Vulcanul Etna a erupt din nou. Imagini spectaculoase surprinse de camere

Vulcanul Etna a erupt şi în urmă cu câteva zile

Vulcanul

Etna, din sudul Italiei, a erupt din nou, marţi seară, degajând lavă şi cenuşă. Este vorba de o erupţie a craterului din partea de sud-est a vulcanului, iar cenuşa se îndreaptă spre sud.

Potrivit imaginilor, o porţiune mică a conului vulcanului s-a prăbuşit, iar cantităţi de resturi piroclastice au ajuns în Valea Bove, din apropiere. Vulcanul Etna este cel mai activ din Europa, iar cea mai recentă erupţie a sa avusese loc pe 18 şi 19 ianuarie, dar erupţia din această seară este cea mai mare din ultimii ani, scrie presa italiană.

Cu toate acestea, oficialii spun că activitatea vulcanului este doar una zonală și acesta nu prezintă un risc pentru oameni. „S-ar putea încheia în curând sau s-ar putea să dureze luni de zile”, a declarat Eugenio Privitera, directorul din Catania al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV), pentru agenția de știri italiană ANSA. El a mai spus că erupția nu prezintă riscuri pentru localnici, dar vizitatorii vor trebui să fie ținuți departe de vulcan, pentru propria lor siguranță.

Vulcanul a erupt anterior la sfârșitul lunii decembrie 2018 și a provocat cutremure cu magnitudinea de până la 4,8, care au provocat pagube însemnate clădirilor din vecinătate.