Vulcanul Fuego din Guatemala a erupt. Principalul aeroport din țară a fost închis

Vulcanul Fuego a erupt duminică și a dus la închiderea timp de câteva ore al principalului aeroport din Guatemala.

12 dec. 2022, 20:04

Vulcanul Fuego are o înălțime de 3.763 de metri și este situat la aproximativ 35 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala. Acesta a început o nouă fază de erupție sâmbătă seara, însoțită de explozii, scurgeri de lavă și nori de cenușă, potrivit Institutului național de vulcanologie.

Aeroportul internațional din capitala Guatemalei, La Aurora, a fost închis temporar la primele ore ale dimineții, conform Autorității aeronautice civilă, din cauza „prezenței cenușii” în apropierea pistei.

Activitatea a fost reluată câteva ore mai târziu, în jurul prânzului, potrivit directorului Autorității, Francis Argueta.

Citește și: Imagini fabuloase cu erupția vulcanului Mauna Loa din Hawaii – VIDEO

„Am decis să reluăm operațiunile, deoarece un vânt de la nord la sud a împrăștiat cenușa”, a transmis acesta.

Închiderea a dus la rerutarea a cel puțin două zboruri care urmau să aterizeze pe aeroportul La Aurora, unul dinspre Miami și celălalt dinspre Santo Domingo, și a întârziat decolarea altor avioane.

Din cauza că vulcanul Fuego a erupt, o autostradă care leagă sudul și centrul țării a fost închisă , acesta fiind cel mai activ vulcan din America Centrală. Erupția întreține o „fântână incadescentă” de lavă la 300 de metri deasupra craterului și o coloană de cenușă care se ridică la mai bine de doi kilometri.

În satul indigen Alotenango, aflat la nouă kilometri de vulcan, locuitorii au observat o erupție bruscă de lavă care a înroșit cerul.

Citește și: Vulcanul Mauna Loa a luminat cerul. Erupţia a fost urmată de cutremure VIDEO

„Oamenii sunt obișnuiți și văd asta ca pe ceva normal”, a declarat pentru AFP Demetrio Pamal, fermier maya de 28 de ani.

Nu au fost ordonate evacuări preventive de protecția civilă, dar aceasta rămâne vigilentă, potrivit purtătorului său de cuvânt, Rodolfo Garcia. Fuego a provocat o avalanță de material arzând, la 3 iunie 2018, care a măturat orașul San Miguel Los Lotes și a acoperit un drum, făcând 215 de morți și un număr similar de dispăruți.