Vulcanul Manam a început să erupă. O ploaie de pietre s-a abătut asupra satelor de la poalele sale

Unul dintre cei mai activi vulcani din Papua Noua Guinee, Manam, a intrat în faza eruptivă proiectând roci vulcanice asupra satelor aflate la poalele sale, au informat marţi autorităţile.

08 ian. 2019, 09:09
Vulcanul Manam a început să erupă. O ploaie de pietre s-a abătut asupra satelor de la poalele sale

Manam este un vârf vulcanic, de peste 1.800 de metri, aflat în Marea Bismarck, la nord de insula principală din Papua Noua Guinee. Una dintre cele mai recente erupţii majore ale acestui vulcan, din noiembrie 2004, a dus la evacuarea a 9.000 de persoane.

Vulcanul a început luna trecută să arunce în atmosferă fum şi cenuşă. Mişcările telurice din zonă au declanşat alerta luni, iar la scurt timp vulcanul a început să erupă, au indicat marţi responsabilii Observatorului de vulcanologie din Rabaul.

Erupţia a continuat marţi, a precizat Ima Itikarai, din cadrul Observatorului.

Erupţia provine de la craterul principal al vulcanului, iar lava este deversată într-o vale din apropiere, informează site-ul Loop PNG citând acelaşi Observator.

Situată la intersecţia a două plăci tectonice, Papua Noua Guinee se confruntă cu o activitate vulcanică intensă.

Potrivit ziarului The National, unii dintre locuitorii din Manam, evacuaţi în urmă cu 15 ani, s-au întors pe insulă, în pofida riscurilor, din cauza condiţiilor precare de locuit din locurile unde fuseseră strămutaţi.