Vulcanul Mayon a început să erupă VIDEO

Jeturile de lavă de până la 700 de metri ar putea fi comparate cu focurile de artificii, dacă nu ar fi vorba de Mayon, cel mai activ vulcan din Filipine. Resturile de cenușă au întunecat cerul aproape complet, împrăștiind teamă printre puținii locuitori rămași în zonă.

23 ian. 2018, 15:00
Vulcanul Mayon a început să erupă VIDEO

Peste 40.000 de persoane au părăsit deja zona din cauza fumului și cenușei. În tot acest timp, cantități impresionante de lavă au început să se scurgă din conul vulcanului. Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la pericolul unei erupții puternice, iar autoritățile le-au cerut cetățenilor să nu considere că situația nu prezintă un pericol iminent. Muntele Mayon a ejectat marți o coloană de material vulcanic înaltă de cinci kilometri, ploaia de cenușă întunecând cerul complet în unele zone, conform vulcanologilor și autorităților locale.

 

Vârful vulcanului este înconjurat de o coloană densă de abur și de roci incandescente, creând reflexii deosebite pe cer. „Explozia poate fi asemuită cu o conopidă sau o caracatiță”, a declarat domnul Ed Laguerta, vulcanologul desemnat pentru muntele Mayon, de la Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie (Phivolcs). „Cenușa fierbinte ia înălțime și, deoarece vulcanul are o formă conică, fluxul piroclastic pare a se asemui unor tentacule”, a adăugat acesta, referindu-se la amestecul de lavă, cenușă și gaze vulcanice care curg pe marginile muntelui. Vulcanul Mayon, acest con aproape perfect, este situat la aproximativ 330 de kilometri sud-est de capitala Manila, fiind considerat cel mai instabil dintre vulcanii activi din Filipine. De-a lungul istoriei, s-au înregistrat 51 de erupții ale vulcanului Mayon, cea mai recentă în anul 2014. Cel mai grav incident a avut loc în 1814, când erupția a rezultat în acoperirea totală cu lavă a orașului Cagsawa, peste 1.000 de persoane pierzându-și viața.