Wall Street Journal: NATO lasă Rusia să intre în baza de la Deveselu

NATO propune Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, scrie Wall Street Journal.

27 ian. 2022, 11:52
Wall Street Journal: NATO lasă Rusia să intre în baza de la Deveselu

Înainte de a transmite Moscovei răspunsul NATO referitor la garanţiile de securitate cerute, oficialii americani au arătat un document confidențial aliaților europeni, subliniind câteva posibile soluții de compromis. Una din ideile prezentate Rusiei în document ar permite inspecțiile bazelor americane din Polonia și România, scrie The Wall Street Journal.

„Apărarea antirachetă este menită să contracareze rachetele iraniene care ar putea amenința Europa”, vor să le demonstreze americanii, ruşilor. Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public.

Citeşte şi Haos în Ucraina, cinci militari au fost ucişi de un coleg, care a deschis focul în corpul de gardă. Alţi cinci soldaţi se află în stare gravă

Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania, mai scrie publicaţia americană, preluată de hotnews.ro.

NATO ”întinde din nou mâna” Rusiei pentru un dialog, dar refuză să renunţe la dreptul de aderare a noi membri şi ”se pregăteşte şi pentru ce e mai rău”, a declarat miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi ai NATO trimise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de probleme diferite (…) Noi întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să urmăm o cale de dialog (…), dar ne-am pregătit şi pentru ce e mai rău”, a precizat el.

Citeşte şi Ce mănâncă Vladimir Putin. Alimentele preferate de omul care e pe punctul să declanşeze un război în Europa