Wall Street Journal – veşti bune despre economia României

Cu câteva zile înainte de întâlnirea premierului Victor Ponta cu vicepreședintele SUA Joe Biden și cu oficialii americani, prestigioasa publicație americană Wall Street Journal a publicat un interviu cu prim-ministrul, constatând cu această ocazie măsurile pozitive pe care Guvernul le-a luat în privința disciplinei bugetare și a indicatorilor macroeconomici.

RomaniaTV.net
19 oct. 2013, 11:15
Wall Street Journal – veşti bune despre economia României

Prudența de care a dat dovadă Guvernul condus de Victor Ponta reprezintă un punct apreciat de jurnaliștii americani, care constantă că „România va rezista tentației de a crește cheltuielile bugetare”, chiar dacă 2014 va fi un an electoral în care vor exista factori de stres asupra variabilelor fiscale.

WSJ pune un accent deosebit pe faptul că România și-a îmbunătățit în timpul actualei guvernări indicatorii macroeconomici – scăderea deficutului bugetar sub 3% din PIB în 2012, de la 5,6% din PIB în 2011, cu intenția clar definită de păstrare a deficitului la acest nivel în viitor; menținerea datoriei publice la un nivel de sub 40% din PIB; obținerea celor mai mici rate de până acum pentru dobânzile la împrumuturi; scăderea CDS. Toate aceste date sunt extrem de importante pentru respectarea angajamentelor luate de România în fața instituțiilor internaționale de creditare și a Uniunii Europene.

Veștile pozitive date de publicația americană vin în contextul în care, în ultima perioadă, și alte surse de presă profilate pe domeniul economic au dat semnale pozitive cu privire la România. The Economist, prin structura sa de analiza – Economist Intelligence Unit, prognozează o creștere economică de circa 2,5% pentru acest an, valoare menționată și de un raport al Business Monitor International, o alta structura importantă de analiză.

România și-a definit de asemenea ținte importante în zone strategice precum dezvoltarea infrastructurii energetice și utilizarea resurselor naturale, care vor asigura o reducere mult mai rapidă a decalajului de dezvoltare a țării noastre față de restul Uniunii Europene. WSJ notează că România cooperează îndeaproape cu firmele americane pentru descoperirea dimensiunii resurselor de gaze de șist, fiind acordată deja licențe de explorare.

Premierul Victor Ponta a precizat în această privință că „în cele din urmă, majoritatea societății românești va înțelege că, dacă respectăm standardele de protecție a mediului, dacă aducem beneficii pentru stat prin taxe, redevențe, locuri de muncă, vom face ceea ce țările moderne din Europa fac de multă vreme, și anume vom profita de avantajele pe care le aduc resursele naturale”.

Dezbaterile privind resursele naturale reprezintă în România un punct central de interes, fiind acordată o foarte mare atenție opiniilor provenite de la nivelul societății civile. Seriozitatea analizelor realizate este evidentă mai ales în Parlament, unde în ultima perioadă s-a discutat intens subiectul exploatării miniere de la Roșia Montană, urmând a se lua o decizie de către reprezentanții cetățenilor.

Wall Street Journal menționează și unele concluzii ale studiului făcut public de think-tank-ul american Democracy Institute, care, într-un raport făcut public la începutul săptămânii, sublinia că România are potențialul să devină un „tigru” economic european, dacă își continuă actualul traseu de dezvoltare.