A murit un antrenor legendar, are în vitrină peste 20 de trofee

Walter Smith a fost pentru scurt timp asistent al lui Alex Ferguson la Manchester United între martie şi iunie 2004

26 oct. 2021, 13:55
A murit un antrenor legendar, are în vitrină peste 20 de trofee

Fostul antrenor de fotbal scoţian Walter Smith a murit la vârsta de 73 de ani, a anunţat, marţi, fostul său club Glasgow Rangers. El câştigase nu mai puţin de 21 de trofee în fruntea Rangers.

Şoc în fotbal. Fostul internaţional a murit în baie, electrocutat de la telefonul mobil. Soţia l-a găsit inert în cadă

Walter Smith a preluat echipa în 1991 şi a câştigat nu mai puţin de 9 titluri consecutive. S-a întors pe stadionul Ibrox în 2007, câştigând trei noi titluri interne şi conducând echipa la finala Cupei UEFA 2008, unde Zenit St. Petersburg a câştigat cu 2-0.

Decesul său survine în același an în care Rangers a cucerit primul său titlu de primă ligă de la ultimul sezon al lui Smith la conducere, în 2011.

Fostul preşedinte sud-coreean Roh Tae-woo a murit la vârsta de 88 de ani

Între timp, a condus Everton timp de patru ani (1998-2002) şi a fost la conducerea naţionalei Scoţiei timp de doi ani (2005-2007), anunţă BBC.

De asemenea, a fost pentru scurt timp asistent al lui Alex Ferguson la Manchester United între martie şi iunie 2004.

Președintele clubului, Douglas Park, a comentat: „Nu am avut timp să vorbim despre asta. Este aproape imposibil de sintetizat ce a însemnat Walter pentru fiecare dintre noi la Rangers. Caracterul și conducerea sa au fost de neegalat și vor rămâne mult timp în memoria tuturor celor cu care a lucrat în timpul celor două mandate de manager al primei echipe”.

„Am vorbit cu Walter încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Chiar și atunci când s-a luptat cu boala, a fost în continuare capabil să ofere sfaturi și sprijin. Pentru asta, îi sunt personal recunoscător. Știu că a continuat, de asemenea, să mențină dialogul cu membrii de rang înalt ai staff-ului, inclusiv cu managerul nostru, Steven Gerrard. Walter ne va lipsi foarte mult tuturor celor de la Rangers. Pentru suporterii lui Rangers, el a fost mult mai mult decât un simplu manager de fotbal. Walter a fost prietenul multora, un lider, un ambasador și, mai presus de toate, o legendă”, a mai spus Douglas Park.

Ca fotbalist, Smith a jucat peste 200 de meciuri pentru Dundee United, unde și-a început cariera de antrenor sub comanda lui Jim McLean la vârsta de 29 de ani, când o accidentare la bazin l-a forțat să se retragă mai devreme.

De asemenea, a evoluat pentru Dumbarton și a fost asistent al lui Sir Alex Ferguson la Cupa Mondială din 1986, dar Smith și-a lăsat amprenta ca manager.

După ce s-a mutat de la Dundee United la Rangers, în 1986, ca „secund” al lui Graeme Souness, a preluat singur conducerea în 1991 și s-a angajat într-o dominație de aproape un deceniu – inclusiv tripla victorie internă în 1993 – pentru a egala recordul lui Celtic de nouă titluri succesive.

După încheierea celui de-al doilea mandat de manager al lui Rangers, Smith a avut o perioadă de trei luni în calitate de președinte pe „Ibrox”, în 2013, dar a demisionat din funcție după o perioadă de lupte interne amare în cadrul consiliului de administrație.

Rangers a confirmat în martie că Smith se recupera în spital în urma unei operații. Iar decesul său vine la 10 luni după ce Jim McLean, pe care l-a ajutat în timpul unei perioade lungi la Dundee United, a murit la 83 de ani.

„Walter Smith lasă în urmă o soție, copii și nepoți, care se află cu toții în gândurile și rugăciunile noastre în aceste momente dificile”, a adăugat Park.