Washingtonul blochează Ankara privind programul avionelor F-35

Washingtonul blochează participarea Ankarei la programul avioanelor F-35 din cauza achiziţionării sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, Ankara denunţă o sancţiune ”nedreaptă”

18 iul. 2019, 19:16
Washingtonul blochează Ankara privind programul avionelor F-35

Statele Unite au exclus Turcia din programul avioanelor invizibile pe radar de tip F-35, din cauza deciziei sale de a achiziţiona sisteme ruse de apărare antiaeriană de tip S-400 – o măsură de sancţionare denunţată drept ”nedreaptă” de către Ankara. ”F-35 nu poate coexista cu o platformă rusă de colectare de informaţii care va fi folosită pentru a străpunge capacităţile sale de vârf”, a subliniat într-un comunicat, miercuri, Casa Albă.

Statele Unite au făcut ”numeroase” propuneri cu privire la vânzarea sistemului american de rachetă de tip Patriot Turciei, a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei, Stephanie Grisham. Însă Ankara a preferat oferta rusă, în pofida unor îngrijorări exprimate de Washington, iar livrarea primelor piese ale rachetelor de tip S-400 a început vineri, ceea ce face ”imposibilă” rămânerea sa în programul F-35, potrivit lui Grisham, potrivit news.ro.

Turcia este un stat-cheie în NATO, iar opţiunea sa de a se echipa cu rachete ruse va avea ”un impact negativ” asupra ”interoperabilităţii” sale cu ceilalţi membri ai Alianţei, a apreciat Grisham. Cu toate acestea, Washingtonul ”va continua să coopereze” cu Ankara, a adăugat purtătoarea de cuvânt. ”Statele Unite acordă în continuare o valoare mare relaţiei sale strategice cu Turcia”, care ”nu se limitează doar la F-35”.

Potrivit unui oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării, David Trachtenberg, Statele Unite ”vor continua să participe la exerciţii” militare cu Turcia, şi anume cele prevăzute în Georgia, Germania şi Ucraina, scrie news.ro

Citeşte şi Donald Trump rupe contractele militare cu Turcia din cauza rachetelor ruseşti

Preşedintele american Donald Trump a insistat, cu o zi înainte, asupra ”bunelor relaţii” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a abţinut să critice achiziţionarea rachetelor ruse. ”Ei se află într-o situaţie foarte complicată”, aprecia el. Congresul american a exercitat însă presiuni, în mai multe rânduri, asupra Executivului să impună sancţiuni oficialilor turci implicaţi în acordul cu Moscova.

Achiziţionarea rachetelor ruse se înscrie într-o ”încălzire” a relaţiilor între Rusia şi Turcia. Washingtonul are grijă să păstreze acest aliat-cheie în Alianţa Nord-Atlantică, însă se teme că operaţiunile ruse de formare a militarilor turci în vederea utilizării S-400 ar putea să pătrundă secretele tehnologice ale avionului de tip F-35, o adevărată bijuterie tehnologică, menit să scape celor mai sensibile radare, informează news.ro.

Turcia, împotmolită în recesiune şi o inflaţie galopantă ar fi putut să obţină nouă miliarde de dolari prin participarea sa în program. Constructorul aeronautic american Lockheed Martin urmează, de asemenea, să aibă de suferit, a amintit marţi Donald Trump. Turcia nu mai poate să cumpere ”100 de avioane, Lockheed nu este tocmai mulţumit, înseamnă multe locuri de muncă”, a subliniat el.