Bombardamente intense, 36 de rachete au lovit noaptea. Washingtonul şi Bagdadul se acuză reciproc

Relațiile dintre SUA și Iran sunt din nou încordate, în condițiile în care în evenimentele din zonă este implicat și Irakul. Washingtonul este decis să răspundă cu fermitate împotriva oricăror atacuri care afectează americanii sau pe aliații acestora, informează agențiile internaționale de presă.

RomaniaTV.net
31 dec. 2019, 07:12
Bombardamente intense, 36 de rachete au lovit noaptea. Washingtonul şi Bagdadul se acuză reciproc

Statele Unite au acuzat luni autorităţile irakiene că nu au făcut ce era necesar pentru „a proteja” interesele americane, la o zi după loviturile americane care au suscitat indignare în Irak, informează AFP. „Am prevenit guvernul irakian în repetate rânduri şi am împărtăşit informaţii pentru a încerca să acţionăm împreună cu acesta pentru a-şi asuma responsabilitatea de a ne proteja în calitate de putere invitată”, a declarat la Washington un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat al SUA.

Mai multe atacuri atribuite de Statele Unite unor facţiuni pro-Iran au vizat în ultimele săptămâni baze militare unde sunt prezenţi americani în Irak. Vineri, 36 de rachete au lovit astfel una din aceste baze din centrul ţării. La rândul ei, armata americană a efectuat duminică raiduri aeriene împotriva unor baze ale brigăzilor Kataib Hezbollah (una din facţiunile forţelor paramilitare pro-iraniene Hashd al-Shaabi care au afirmat că loviturile au făcut 25 de morţi printre membrii săi, iar alte 55 de persoane au fost rănite).

Pe de altă parte, premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, a condamnat luni atacurile aeriene ale Statelor Unite împotriva unor baze ale miliţiilor irakiene susţinute de Iran. Evenimentele în desfășurare în regiune ar putea așeza Irakul în centrul unui conflict de proximitate între Washinton şi Teheran, transmite Reuters.  

Tensiunile dintre Teheran şi Washington, doi dintre aliaţii principali ai Irakului, s-au amplificat de anul trecut, când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear convenit în 2015.

La începutul lunii decembrie, secretarul de Stat Mike Pompeo a acuzat forţe susţinute că Iran de atacuri împotriva unor baze din Irak şi a spus că Statele Unite vor răspunde cu hotărâre oricăror atacuri efectuate de Teheran sau apropiaţii săi care afectează americani sau pe aliaţii lor. Iranul neagă implicarea în atacurile împotriva forţelor americane şi a condamnat raidurile ca fiind „terorism”.

În același timp, mii de oameni au ieșit pe stradă în stradă pentru a condamna, printre altele, grupări precum Hezbollah şi susţinătorii lor iranieni, iar aproximativ 400 de persoane din Basra au protestat împotriva atacurilor americane, demonstrând în sprijinul Hezbollah.

Citește și:

Preşedintele SUA, Donald Trump, dezvăluiri uluitoare: Şeful Casei Albe a fost ales de Dumnezeu