„WaterTok”- Trendul viral pe TikTok care rezolvă problemele de hidratare. Cum să bei suficientă apă într-o zi fără să-ți dai seama

Apa este deosebit de importantă pentru sănătate și aduce beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului. Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru asigurarea funcțiilor vitale.

07 mai 2023, 14:09
„WaterTok”- Trendul viral pe TikTok care rezolvă problemele de hidratare. Cum să bei suficientă apă într-o zi fără să-ți dai seama

„WaterTok”- trendul de pe reţeaua de socializare care rezolvă problema celor 2 litri de apă pe zi, care, de fapt, sunt doar un indicator. Astfel, medicii recomandă să consumăm o cantitate de apă egală cu rezultatul înmulțirii greutății corporale cu 0,3 sau cu 0,4. De aici rezultă că o persoană care cântărește 70 de kilograme, de exemplu, ar trebui să consume 2,1-2,8 litri de apă zilnic

Un consum de apă rezonabil, mediu, de aproximativ 2 litri pe zi, poate fi suficient pentru a acoperi nevoile organismului.

Nu trebuie să aștepți să ți se facă sete, ci poți implementa un program, prin care să îți amintești în permanență să consumi apă, la intervale regulate. În plus, îți poți începe ziua bând un pahar de apă, pentru a accelera tranzitul intestinal, pentru vitalitate și pentru a evita deshidratarea.

Hidratarea pe timpul verii. Dr Lygia Alexandrescu recomandă cele mai la îndemână metode pentru o hidratare corectă
De asemenea, consumă apă în timpul meselor și înainte de acestea. Acest lucru va reduce pofta de mâncare și va ajuta digestia.

În timpul episoadelor febrile consumă cât mai multă apă pentru a preveni deshidratarea. Acest lucru se aplică mai ales în cazul copiilor pentru care deshidratarea prezintă riscuri deosebit de mari.

În timpul perioadelor foarte călduroase, consumă ceaiuri și sucuri fără îndulcitori și evită băuturile care cresc riscul de apariție a deshidratării, cum ar fi băuturile alcoolice.

Nu bea apă rece (de la frigider) atunci când corpul este foarte încălzit (vara, după antrenamente dificile sau în timpul episoadelor febrile), deoarece organismul poate intra în șoc.

„Apa este viață” – această maximă este repetată constant de toți guru ai frumuseții din întreaga lume. Nu este nevoie să aveți cunoștințe științifice avansate pentru a ști că apa este un izvor al frumuseții, al unui organism mai funcțional, că oferă o circulație mai bună a sângelui, piele mai hidratată, chiar un păr mai strălucitor. Apa este esențială pentru a rămâne sănătos.

O nouă iluzie optică a devenit virală. Dacă descoperi şarpele în mai puţin de 10 secunde, ai un spirit de observaţie foarte bun
Cu toate acestea, un studiu recent arată că 77% dintre francezi, de exemplu, nu beau suficientă apă, potrivit Centrului de Cercetare pentru Studiul și Observatorul Condițiilor de Viață (Credoc). Persoanele care suferă de deficiențe dezvoltă, așadar, strategii mai mult sau mai puțin nebunești de a-și atinge obiectivul de a bea de la  2,5 până la 3 l de apă pe zi.
Pe TikTok au fost lansate o serie de trucuri care te fac să bei apă des. Denumit „WaterTok”, acest reflex simplu a depășit deja 150 de milioane de vizualizări pe platformă. Iată cum să-l integrezi în viața ta de zi cu zi.

 „WaterTok”, tendința care vă va stimula dorința de a bea

Principiul „WaterTok” este simplu: crește dorința de consum a apei. Ideea nu este de a o distorsiona, ci de a o face suficient de atractiv băutul apei, pentru a stimula dorința de hidratare. Cum? Dependenții de frumusețe TikTok oferă două opțiuni:

  • Integrați ingrediente sănătoase: sunt posibile mai multe alternative pentru a adăuga elemente tentante. De exemplu, poți opta pentru apă infuzată cu fructe sau legume de sezon, precum castraveți sau căpșuni.  Adăugarea unui sirop organic sau folosirea formelor originale pentru cuburi de gheață poate crește, de asemenea, dorința de a bea apă.
  • Folosiți o sticlă atractivă sau pe un accesoriu util: dacă conținutul nu vă stârnește nevoia de hidratare, recipientul poate juca atunci un rol important. Sunt apoi posibile mai multe strategii: adoptă o sticlă opacă ca să nu vezi volumul de apă și să nu te descurajezi nici înainte de a-ți lua sticla; ia-ți o sticlă sclipitoare și estetică, sau una semnata de o casă de modă drăguță, care va putea stimula ochiul pentru a-ți da dorința de a o folos.
  • Mizează pe o sticlă de apă „cu nivel”, pentru a-ți motiva creierul cu fiecare mililitru de apă absorbit.  În sfârșit, inspirația supremă: investește într-un suport pentru sticla de apă, care îți va permite să ai mereu apa asupra ta, și astfel sa te hidratezi mai des, scrie Vogue.

Consumul de apă în exces poate fi identificat prin câteva semnale, pe care le transmite corpul uman:

  • amețeală;
  • dureri de cap;
  • urinare frecventă (anormală față de regimul zilnic, cu o culoare foarte deschisă și fără simptome specifice unor afecțiuni la nivelul tractului urinar);
  • diaree;
  • vărsături și senzație de greață;
  • somnolență;
  • tensiune ridicată.

Toate aceste simptome apar, în principal, din cauza dezechilibrelor pe care le produce consumul foarte mare de apă. Acesta influențează nivelul sodiului din corp care are implicații în toate aspectele și funcțiile organismului.

Necesarul de apă: câtă apă trebuie să bei într-o zi?

Un prim aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare când vine vorba de cantitatea optimă de apă este greutatea.

Cantitatea necesară de apă este calculată în funcție de greutate, dar și de alte aspecte, cum ar fi mediul de viață, condițiile, nivelul de efort sau alte caracteristici care pot influența felul în care organismul consumă această cantitate de lichide.

Berea este recomandată pe timpul verii: „Poate fi o opţiune de hidratare, fiind compusă din ingrediente 100% naturale”
În general, problema cea mai acută este lipsa hidratării corecte, însă uneori și consumul unei cantități prea mari de lichide poate crea probleme. Această situație este cunoscută drept „intoxicație cu apă” sau consum de apă în exces.

Beneficiile hidratării

Consumul de apă previne deshidratarea, fenomen deosebit de periculos pentru funcțiile vitale, având în vedere că organismul uman este compus din apă, în proporție de 60-70%.

Apa acționează la nivel celular, iar cu ajutorul ei sunt reglate o multitudine de procese:

  • menținerea temperaturii corporale: atunci când temperatura corpului este ridicată, apare cel mai adesea fenomenul de deshidratare. Aportul de apă combate acest fenomen, oferind organismului cantitatea de lichide pierdută ca urmare a creșterii temperaturii;
  • reducerea tensiunii arteriale: hidratarea joacă un rol esențial în acest proces, reducând și efectele unei tensiuni arteriale ridicate;
  • funcționarea sistemului nervos central: ajută la menținerea într-o stare de echilibru a neuronilor. Hidratarea previne oboseala și lipsa concentrării;
  • digestia: absorbția nutrienților este influențată de cantitatea de apă consumată. Digestia este mult îmbunătățită, la fel și tranzitul intestinal;
  • funcționarea rinichilor: este asigurată printr-un aport corect de lichide (rinichii au rolul de a filtra lichidele și de a elimina toxinele din corp prin producerea urinei).