Hidratarea pe timpul verii. Dr Lygia Alexandrescu recomandă cele mai la îndemână metode pentru o hidratare corectă

Apa constituie 50-60 % din masa corporală, prin urmare, organismul are nevoie de o cantitate suficientă de apa pentru a menţine în echilibru toate procesele care-i asigură supravieţuirea. Pe timp de vară, însă, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, corpul se deshidratează rapid.

05 iul. 2021, 13:20
Hidratarea pe timpul verii. Dr Lygia Alexandrescu recomandă cele mai la îndemână metode pentru o hidratare corectă

Hidratarea pe timpul verii trebuie făcută în mod corect pentru ca organismul să nu aibă de suferit. Prin transpiraţie şi urină se pierd cele mai mari cantităţi de apă, prin urmare, este necesar ca aceasta să fie înlocuită.

Important de menţionat este faptul că apa nu trebuie băută doar în momentul în care apare senzaţia de sete. În momentul în care aceasta se manifestă, deja celulele din corp sunt deja deshidratate.

Pe timp de caniculă, este foarte important ca pierderile hidrice să fie înlocuite prin aport de alimente şi lichide care să conţină suficientă apă şi minerale (sodiu, potasiu, magneziu etc) pentru menţinerea în echilibru a tuturor proceselor vitale, spune medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu pentru Antena 3

Citeste si Cum îţi afectează sănătatea aerul condiţionat în exces. Dr Gindrovel Dumitra: „Bacteria Legionella poate duce la apariţia pneumoniei”

Ceaiurile din plante neîndulcite, consumate la temperatura camerei și cu multă lămâie, sunt foarte utile în hidratare. Fructele, dintre acre cel mai recomandat este pepenele, și legumele de sezon furnizează o cantitate de apă apreciabilă. Specialistul atrage atenţia asupra băuturilor care conţin cofeină (ceai, cafea) și asupra alcoolului referitor la faptul că acestea nu hidratează organismul, dimpotrivă, favorizează diureza. Prin urmare, atunci când consumi astfel de băuturi, bea după ele o cantitate suplimentară de apă.

O altă recomandare venită de la medicul Lygia Alexandrescu este să nu consumi lichidele direct de la frigider. Diferența de temperatura dintre aceea fiziologică a corpului și cea a lichidul rece e foarte mare, se produce vasocostrictie și pentru echilibrare, organismul produce căldură; de asemenea, lichidele cu temperaturi de consum mai mici de 10 grade C, acționează inflamator și asupra faringelui, laringelui, producând dureri la acest nivel.

Deshidratarea poate fi prevenită printr-o serie de măsuri la îndemână:

  • Evitarea alimentelor bogate în grăsimi și sodiu (brânzeturi sărate, alimente procesate), a băuturilor alcoolice și cu un conținut mare de cafeină;
  • Evitarea băuturilor carbogazoase pentru că acestea provoacă balonare și nu mai este permisă consumarea unei cantități suficiente de apă;
  • Trebuie purtată o vestimentație de culoare deschisă, de bumbac și suficient de lejeră cât să permită aerisirea;
  • Evitarea expunerii directe la soare fără pălărie și protecție UV a pielii;
  • Petrecerea unei perioade cât mai mari în interioare bine aerisite și la umbră.

Citeste si Evită întotdeauna să dormi în această poziţie. Sunt şanse mari să îţi distrugi sănătatea! Iată ce trebuie să ştie toţi românii!