Fructe și legume cu pesticide. Ce parte a lor este cea mai toxică, în ce mod ne putem proteja

Multe dintre fructele și legumele comercializate în România nu sunt 100 la sută ”curate”. La controale s-au descoperit reziduuri de pesticide care, chiar dacă sunt în limite legale, pot da probleme.
Irina Dumitrescu
06 oct. 2024, 08:15
Fructe și legume cu pesticide. Ce parte a lor este cea mai toxică, în ce mod ne putem proteja

La controale făcute de inspectorii sanitar-veterinari în supermarketuri și piețe au fost găsite fructe și legume care, chiar dacă aveau dacă reziduurile de pesticide în limite legale, s-a dovedit că nu sunt lipsite de risc, notează adevărul.

De pildă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a descoperit, după prelevarea de probe și analizarea acestora, reziduuri de pesticide la aproape un sfert dintre probele de legume și fructe. Potrivit sursei citate, la 10 dintre cele 44 de probe analizate au fost detectate reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă, cele mai multe la lămâi și grapefruit.

„Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide. În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obținute au fost sub limitele maxime admise prevăzute de Reg. (CE) 396/2005”, a precizat DSVSA Olt.

Fructele și legumele testate erau din România sau importate din Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador ori Macedonia.

Citește și Se majorează indemnizația pentru creșterea copilului. Suma pe care mamele o primesc la al doilea copil

Medicii spun că, deși reziduurile depistate în anumite fructe și legume sunt în limite legale, aproape sigur nu consumăm un singur produs și, astfel, riscăm să avem probleme de sănătate.

Șefa secției Interne a Spitalului Județean Slatina, dr. Antoaneta Bucur, a precizat cu ce simptome se prezintă la spital mulți pacienți, după ce au mâncat fructe și legume. ”Am găsit destul de mulți pacienți în Urgență care ajung cu simptome gastrointestinale după consumul anumitor produse din piață. Au venit cu vărsături, cu crampe, scaune diareice și sindroame de deshidratare. Iarăși, după ce au consumat căpșuni, cu aceeași simptomatologie și cu erupții cutanate”, spune dr. Bucur.

Medicii susțin că, pe termen lung, alimentația poate fi responsabilă de apariția cancerului, în special din sfera gastro-intestinală. Cum anume? Ca urmare a consumului îndelungat de produse ultraprocesate sau de fructe și legume tratate excesiv. ”Cancere de stomac, cancere de colon, care nu au nicio legătură cu statusul ereditar al pacientului. Din familie nimeni n-a avut, are el. Și asta este o consecință destul de des întâlnită. Le găsești și nu știi de ce să le legi”, a explicat medicul.

Cum putem reduce riscul

Și totuși, putem limita riscurile date de fructe și legume care nu sunt 100 la sută ”curate”. Cel mai important este să le spălăm cu apă din abundență – un gest simplu, banal, dar foarte important în acest caz. Iar asta pentru că ”toxicul” prezent în fructe și legume ar fi cel mai prezent în coaja fructelor și legumelor.

”Acolo unde ne permite, să le luăm coaja, pentru că toxicul se găsește în proporție de 70-90 la sută în stratul exterior, în coajă. Merele le decojim, perele le decojim, nu le mai mâncăm cu coajă”, recomandă dr. Antoaneta Bucur.

Citește și Noul sortiment de pate care a dispărut din magazine, din cauza bacteriilor

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări