Weekendul vine cu vreme călduroasă, dar şi cu ploi. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ultimele zile ale săptămâni nu aduc schimbări în regimul termic, temperaturile fiind suportabile. Totuşi, ploile ar putea apărea în unele zone ale ţării, mai ales în timpul nopţii.

RomaniaTV.net
18 iul. 2013, 14:01
Weekendul vine cu vreme călduroasă, dar şi cu ploi. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vineri, ploile par să nu mai fie prezente la noi în ţară peste zi. Se vor mai arăta după masă şi seara, cu tot cu fulgerele, tunetele şi rafalele de vânt, normale pentru ploile de vară, mai ales pe la munte, dar în rest, nu tragem nădejde de ploi prea serioase. Cât despre soare, acesta insistă în special peste zonele de câmpie şi cele de podiş, dar nu lipseşte nici din restul regiunilor. Maximele pornesc domol de la 25 de grade în nordul Moldovei, dar urcă destul de hotărât până la 33 de grade în sud-vestul ţării.

Bucureştenii nu au nevoie de umbrele, vineri. Soarele va fi la el acasă în Capitală, cei câţiva nori ce vor traversa cerul vor fi strict decorativi, iar temperatura se va avânta spre 30-31 de grade, nerăcorită de nicio pală de vânt. Presiunea atmosferică scade de la 758 mm coloană de mercur.

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă, în special în sudul şi în sud-vestul ţării, dar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a zilei şi noaptea, când se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local în nordul, estul şi centrul ţării, precum şi în zona montană şi pe arii restrânse în regiunile sudice. Izolat vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 de grade în nordul Moldovei şi 34 de grade în extremitatea de sud-vest.

Vremea se va menţine călduroasă, sâmbătă, şi în Capitală. Cerul va fi variabil, dar se va înnora în cursul nopţii când vor fi posibile averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 18…20 de grade.

Vremea se va răci la nivelul întregii ţări, duminică, iar gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat în regiunile sudice, sud-estice şi la munte. În aceste zone, temporar, înnorările vor fi accentuate şi local se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua în Transilvania şi Moldova, unde pe spaţii restrânse vor fi ploi slabe de scurtă durată şi fenomene electrice. Temperaturile maxime vor avea valori de la 20 de grade în nordul Moldovei până la 32 de grade în sud-vestul Olteniei.

În Bucureşti, duminică, vremea se va răci, astfel încât temperatura maximă va fi de 27…28 de grade. Cerul va fi temporar noros şi trecător pe parcursul zilei se vor semnala ploi de scurtă durată, însoţite de decărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 17 grade.

Temperaturile rămân modeste şi la începutul săptămânii viitoare. Dacă în sud şi în vest vorbim luni de maxime de 28-29 de grade, în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei abia dacă vom avea 22 de grade Celsius. Valori nu tocmai potrivit pentur luna lui Cuptor, aşa cum ne-am aştepta în iulie. Ploile nu lipsesc nici ele, dar vor fi slabe şi de scurtă durată, mai mult prin nordul şi nord-estul ţării. Iar vremea nu dă semne de schimbare nici marţi, aşa că vorbim de aceeaşi tendinţă uşor capricioasă a vremii şi răcoroasă, cu ploi de vară, cu fulgere, tunete şi vânt, mai ales prin partea de nord a ţării şi, desigur, la munte.

Vineri, este frumos şi plăcut la munte. Norii de după masă însă vă vor trimite la adăpost înainte de căderea serii, când sunt anunţate ploi în averse, cu vânt şi descărcări electrice.

Dacă v-aţi făcut planuri de plimbări pe cărări de munte, e bine să luaţi o pelerină de ploaie în rucsac sâmbătă. E drept, peste zi sunt şanse mici să vă prindă vreo ploaie, dar după-masă norii vor scălda crestele orientale şi pe cele meridionale în câteva duşuri reci, cu fulgere şi tunete, iar vântul se va agita şi el puţin pe durata ploilor. Nu este exclus să vă întâlniţi şi cu ceva grindină pe drum, dar temperaturile nu lasă de dorit. Bucuraţi-vă însă de ziua de sâmbătă din staţiunile montane, pentru că duminică norii se ceartă cu soarele şi câştigă lupta destul de rapid, aşa că ploile vor deveni cuvântul de ordine, iar fenomenele electrice şi vântul nu vor fi nici ele parteneri de drumeţii prea agreabili.

Soarele nu se dă dus de peste litoralul românesc vineri. Temperaturile nu vor fi motiv de supărare pentru nimeni cu cele 26-29 de grade anunţate la amiază, în timp ce apa mării se va alinia şi ea la pornirile estivale urmând să urce la 23-25 de grade. Marea ne promite şi pentru sâmbătă câteva ore însorite şi fără cusur. Temperaturile urcă încă şi mai mult, spre 27 până chiar 30 de grade, perfecte pentru un strat de bronz destul de grăbit, iar apa mării îi mai răcoreşte pe turişti cu cele 23-24 de grade de la ţărm. Din păcate, tocmai când să profităm de un weekend perfect pe litoral, vremea întoarce foaia şi duminică ploile se instalează la malul Mării Negre, furând şi din gradele de la amiază. Astfel, mâine abia dacă se mai fac 24-27 de grade, după o dimineaţă în care mercurul nu va trece de 18-19 grade.

Vineri, în centru, vremea e frumoasă, cu mai mult soare în primele ore apoi şi ceva nori, dar şanse mai mari de ploaie sunt doar izolat în apropierea masivelor montane. Maximele sunt chiar uşor peste valorile normale, 26 grade la Miercurea Ciuc, un grad în plus în Braşov, 28 grade la Sibiu şi 29 la Târgu Mureş.

În nord-vest, vara e la ea acasă, vremea e însorită, cu doar câţiva nori pe cer în a doua parte a zilei, mai ales şi maxime cu câteva grade mai mari decât în mod nomral, vorbim despre 29, 30 grade în Maramureş şi tot 30 în nordul Crişanei, la Oradea.

Vreme la fel de frumoasă în vest, cu soare puternic şi maxime chiar mai mari decât vineri, aşa că vobim aici despre o zi tropicală, cu maxime de 31 grade la Arad şi 32 grade la Timişoara.

Mai mult soare decât nori va fi şi în Oltenia, adică o vreme de vară autentică, mai ales că şi temperaturile sunt de 30 grade la Târgu Jiu şi la Craiova şi 32 chiar în sud-vestul regiunii, unde vremea devine călduroasă.

Vara insistă să rămână şi în jumătatea vestică a Munteniei, unde, chiar dacă sunt şi ceva nori prin nordul regiunii, soarele dă nota zilei. Maximele prognozate de către meteorologi 29 grade la Piteşti, 30 la Alexandria şi 31 în Lunca Dunării.

Vreme de vară perfectă este şi în sud-est, unde nori răzleţi se arată pe cer, mai ales prin Dobrogea, fără nicio şansa de ploaie însă. Vântul suflă cât să răcorească atmosfera încălzită până la 31 grade la Călăraşi, 30 la Tulcea şi 28 la Constanţa.

În centrul şi nordul Moldovei e o zi cu vreme perfectă pentru vacanţă. Norii care se arată temporar pe cer, mai ales după-amiaza şi chiar o ploaie de vară în zonele subcarpatice sporesc farmecul zilei. Mercurul din termotre se opreşte la 28 grade în Bacău, 29 la Iaşi şi 26 la Suceava.