WhatsApp a pierdut milioane de clienţi în ultimele săptămâni, din cauza politicilor de confidenţialitate. Cine a avut de câştigat

WhatsApp a pierdut milioane de clienți în favoarea concurenților săi, Signal și Telegram, din cauza condițiilor de folosire a datelor personale ale utilizatorilor.

25 ian. 2021, 09:40
WhatsApp a pierdut milioane de clienţi în ultimele săptămâni, din cauza politicilor de confidenţialitate. Cine a avut de câştigat

WhatsApp a scăzut în ianuarie în preferințele britanicilor – de la a opta cea mai descărcată aplicație din Regatul Unit până pe locul 23, după cum scrie The Guardian.

În același timp, Signal, care la începutul lunii ianuarie nu era nici măcar în primele 1.000 de aplicații din țară, a ajuns în câteva zile cea mai descărcată aplicație din Marea Britanie. În doar trei săptămâni Signal a crescut cu 7,5 milioane utilizatori la nivel global. O altă platformă de mesagerie privată, Telegram, a fost descărcată de aproximativ 25 milioane noi aplicanţi la nivel internaţional în primele 21 de zile din 2021.

Directorul pentru politici publice al WhatsApp pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Niamh Sweeney, spune că renunţarea la aplicaţie a fost provocat de noii termeni de confidențialitate. De altfel, au fost atât de multe renunţări încât WhatsApp a fost nevoită să amâne punerea în aplicare a noilor termeni de confidențialitate, care era prevăzută pe data 8 februarie.

În faţa acestui exod fără precedent, compania a comunicat că va întârzia implementarea noii sale politici până la 15 mai. Nu se schimbă, însă, tonul imperativ privind acceptarea condiţiilor. Toţi cei peste 2 miliarde de utilizatori vor fi obligaţi să le accepte, dacă vor să folosească în continuare serviciul. Amir Ghodrati, de la firma de cercetare de piață App Annie, spune că în acest domeniu mișcările rapide sunt foarte importante. ”Am văzut o cerere în creștere în ultimii ani pentru mesaje criptate și aplicații axate pe confidențialitate”, a spus el.

Totuşi, aplicația WhatsApp este mai concentrată asupra confidențialității decât competitoarea sa Telegram. Prima aplică automat criptarea ”end-to-end” (în care numai expeditorul și destinatarul pot vedea mesajele), iar a doua, numai prin activarea unei opțiuni. Întreaga discuţie în jurul noilor politici de intimitate a WhatsApp s-a purtat cu privire la obiectul colectării – anume ce date ale utilizatorilor de WhatsApp şi în ce condiţii ajung la Facebook. Clar este că Facebook le va folosi pentru targetarea cu reclame. Politica privind discuţiile între utilizatori rămâne nemodificată. Aceste conversaţii sunt criptate în continuare, neputând fi interceptate şi colectate nici de Facebook, nici terţi.