William De Amorim şi Evgheni Orlov primesc cetăţenie ROMÂNĂ

William Douglas De Amorim, fotbalistul brazilian de la Astrei Giurgiu, şi ucraineanul Evgheni Orlov, care concurează în competiţiile de lupte greco-romane şi face parte dintr-un lot de patru sportivi pe care Federaţia Română de Lupte vrea să-i naturalizeze pentru a-i folosi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, vor primi cetăţenia română.

27 mai 2016, 05:49
William De Amorim şi Evgheni Orlov primesc cetăţenie ROMÂNĂ

UPDATE: Guvernul a decis acordarea cetățeniei române sportivilor De Amorim William Douglas și Orlov Yevhenii, fapt ce va permite includerea lor în echipa națională de fotbal, respectiv a lotului masculin de lupte, în vederea participării la competiții internaționale.

„Se acordă cetăţenia română domnului De Amorim William Douglas, cetăţean brazilian, fiul lui Jose Roselito şi Marilenei De Paula Costa, născut la data de 05 decembrie 1991 în localitatea Ipatinga, Brazilia, cu domiciliul în Brazilia, oraşul Ipatinga, str. Rua Primola, nr. 1021, regiunea Minas Gerais şi reşedinţa în România, localitatea Ploieşti, str. Sondelor, nr. 19A, jud. Prahova (2919/A/2016). ” se arată în comunicatul postat de Guvernul României.

William Douglas De Amorim va putea, astfel, să joace pentru echipa naţională a României, în eventualitatea unei convocări.

Legislaţia română prevedea condiţii dificile şi termene lungi pentru acordarea cetăţeniei, iar reprezentanţii sportului autohton au cerut cu insistenţă o îndulcire a cerinţelor de naturalizare, care au fost modificate anul trecut.

Potrivit Articolului 8.2, din Legea nr. 21/1991, introdus prin Ordonanţă de Urgenţă la 9 septembrie 2015, „Cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) solicitantul va reprezenta România în loturile naţionale, în conformitate cu reglementările statutare ale federaţiei sportive internaţionale la care România este afiliată;

b) solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) şi îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societăţii româneşti”.

Odată modificată legislaţia, federaţiile au început să caute dincolo de graniţele României candidaţi pentru loturile naţionale cu sete de perfomanţe.

Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a declarat agenţiei News.ro că naturalizarea sportivilor străini se va face fără a afecta în vreun fel activitatea românilor, federaţiile dorind doar să completeze loturile naţionale la categoriile sau probele neacoperite de sportivi autohtoni valoroşi.

„Există un context internaţional, sportul trece prin acest fenomen de globalizare. Este vorba de libera circulaţie a sportivilor, în urma Legii Bosman. Federaţiile din România nu aduc străini la categoriile la care există sportivi români cu şanse de a participa la Jocurile Olimpice. Federaţiile vor să aducă sportivi la categoriile mai slab reprezentate şi se doreşte astfel completarea loturilor cu sportivi valoroşi. E vorba de sportivi care vor veni pe locurile pe care e nevoie. Se ţine cont ca aceste naturalizări să nu-i afecteze în niciun caz pe sportivii români. În plus s-a dovedit faptul că puterea exemplului funcţionează şi în sport. Odată cu obţinerea unor performanţe creşte numărul de practicanţi”, a declarat Carmen Tocală.