World Egg Day, sărbătoarea tuturor iubitorilor de ouă

Diferite ţări din întreagă lume sărbătoresc vineri, 14 octombrie, Ziua Mondială a Ouălor (World Egg Day), aceasta fiind şi sărbătoarea tuturor iubitorilor de ouă, omlete şi alte derivate.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 19:35
World Egg Day, sărbătoarea tuturor iubitorilor de ouă

Istoria celebrării ouălor îşi are începutul în anul 1996, când la o conferinţă la Viena, International Egg Commission a anunţat că Ziua mondială a ouălor va fi marcată în fiecare a doua vineri a lunii octombrie, expunând o serie de argumente în favoarea instituirii acesteia, scrie Agerpres.

Decizia comisiei a fost susţinută de reprezentanţii mai multor ţări, în special, de producătorii din domeniu.

Oul merită o sărbătoare specială, deoarece acest produs este foarte popular în bucătăriile aproape tuturor ţărilor lumii, în mare parte datorită faptului că ouăle pot fi gătite în moduri variate.

În plus, consumul de ouă, după cum arată studii ştiinţifice recente, mai este şi benefic pentru organism. Acest aliment conţine multe substanţe nutritive necesare organismului uman, între care vitamine şi minerale esenţiale, precum şi antioxidanţi care previn o serie de boli.

Lider mondial la consumul de ouă este considerată Japonia, cu un consum de un ou pe zi, în medie.

Americanii au mers mai departe şi îşi exprimă respectul nu doar ouălor, ci şi omletei, sărbătorind anual Giant Omelette Celebration (Ziua omletei uriaşe).

Din 1985, în oraşul american Abbeville, statul Louisiana, în primul weekeend al lunii noiembrie se pregăteşte în mod tradiţional o omletă uriaşă dedicată prieteniei. La prepararea acesteia merg de regulă 5.000 de ouă, 6 litri de ulei, 25 litri de lapte şi 10 kg de verdeaţă.

Deşi există mulţi adversari ai ouălor, care consideră că un consum frecvent ar duce la creşterea colesterolului, oamenii de ştiinţă susţin în ultimul timp contrariul, indicând că 1-2 ouă pe zi este chiar benefic pentru sănătate. De creşterea colesterolului sunt ‘vinovate’ grăsimile saturate, care se găsesc în cantităţi nesemnificative în ou, în schimb ‘prejudiciul’ este compensat de substanţele nutritive benefice, între care fosfolipidele, responsabile de scăderea colesterolului.

Galbenuşul de ou conţine de asemenea grăsimi sănătoase, care ajută celulele să funcţioneze normal. Din 5 grame de grăsimi conţinute în ou, numai 1,5 grame sunt dăunătoare. În schimb, ouăle conţin aproape toţi aminoacizii esenţiali, 13 vitamine, biotină, acid folic şi multe minerale.