World Wide Web, la a 30-a aniversare. Cum arăta prima pagină de Internet www

Publicat: Marţi, 12 Martie 2019 10:09 // Actualizat: Marţi, 12 Martie 2019 10:18 // Sursa: romaniatv.net

World Wide Web (www), internetul modern, împlineşte marţi 30 de ani. Fizicianul britanic Tim Berners-Lee a fost cel care a propus, pe 12 martie 1989, un sistem descentralizat al managementului informaţiei.

Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web în timp ce lucra la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare; Geneva). Decizia lui din 12 martie a dus la naşterea www, folosit astăzi de miliarde de oameni.

Pagina actuală este de fapt o copie păstrată de CERN și updatată pe măsură ce proiectul World Wide Web a evoluat.

După cum notează și TheVerge.com, se pare că nu există nici un screenshot al paginii originale, dar vizitând adresa ne putem face o idee destul de clară despre cum arăta internetul la ănceputuri. Trebuie să recunoaștem că un asemenea demers ne poate oferi o imagine de ansamblu atât asupra mediului World Wide Web cât și a modului în care acesta s-a transformat de-a lungul timpului, pentru a raspunde la cat mai multe cerinte si nevoi ale utilizatorilor.

Propunerea lui presupunea existenţa unui sistem de link-uri hypertext, posibilitatea de a face click pe cuvinte cheie dintr-o pagină şi de a fi dus direct la pagina dedicată, astfel, conectând mai multe pagini.

Reţeaua a fost iniţial concepută şi dezvoltată pentru a asigura nevoia de partajare automatizată de informaţii între savanţii de la universităţile şi institutele de cercetare.

Apoi, acea reţea a fost deschisă către publicul larg pe 23 august 1991.

Arpanet a prefigurat internetul. Creată în Statele Unite, prima reţea care a conectat calculatoare la distanţă a fost realizată în 1969. În acea epocă, numeroase investiţii erau făcute de Departamentul de Apărare al Statelor Unite, pentru a contracara acţiunile marelui inamic - fosta U.R.S.S. Obiectivul acestui proiect era dezvoltarea unei reţele electronice, care permite mai multor centre de cercetare americane să comunice cu reprezentanţii armatei Statelor Unite. Astfel s-a născut sistemul care a prefigurat baza transferului de date pe internet.

Arpanet a fost creat de informaticianul american Robert Taylor.

Într-o scrisoare publicată luni, Berners-Lee a semnalat oportunităţile create de web, care permite grupurilor marginalizate să aibă o voce şi face viaţa cotidiană mai simplă. Însă el a avertizat că „de asemenea, a creat oportunităţi pentru escroci, a dat o voce celor care propagă ură şi face ca tot felul de infracţiuni să fie mai uşor de comis”.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aniversare World Wide Web google doodle 12 martie world wide web
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7216
RON
25 Aug
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H