WSJ: Black Friday nu aduce neapărat cele mai bune oferte. Se mizează pe încrederea clienţilor

Retailerii prezintă campania Black Friday drept o ocazie de face cumpărături la preţuri imbatabile, valabile numai o zi din an, însă o analiză Wall Street Journal/Decide Inc. relevă că multe produse sunt mai ieftine în alte perioade ale anului.

RomaniaTV.net
22 nov. 2012, 10:39
WSJ: Black Friday nu aduce neapărat cele mai bune oferte. Se mizează pe încrederea clienţilor

Consumatorii asociază BLACK FRIDAY cu preţuri bune, fapt care elimină impulsul de a compara preţurile„, explică Rob Docters, consultant pe probleme de preţuri la McKinsey & Co.

Astfel, retailerii se bazează pe prejudecăţile consumatorilor legate de Black Friday, pariind că clientul va presupune oricum că preţurile care îi sunt prezentate sunt cele mai avantajose din an.

„Cu ocazia fiecărei Black Friday, retailerii îi ademenesc pe consumatori să aştepte la cozi în orele reci ale dimineţii, cu promisiunea unor oferte valabile o singură zi, care nu pot fi întrecute. În fiecare an, consumatorii se întreabă «Oare merită?». Se pare că răspunsul este de multe ori «nu»”, notează Wall Street Journal în urma unei analize a celor mai mediatizate oferte, efectuată împreună cu compania Decide Inc., specializată în agregarea datelor privind preţurile.

Studiul relevă că multe dintre cele mai intens promovate oferte de Black Friday se referă la produse care au putut fi cumpărate la preţuri mai mici în anumite perioade din an, uneori chiar de la acelaşi retailer.

Decide Inc. analizează date privind preţurile şi, pe baza trendurilor multianuale descoperite, oferă clienţilor sfaturi despre momentul oportun pentru achiziţionarea produselor pe care le caută.

Compania a luat în calcul 500 de oferte „doorbuster” (oferte marketate ca având preţuri atât de avantajoase încât clienţii „dărâmă uşa”) prezentate de retailerii din Statele Unite cu ocazia BLACK FRIDAY din acest an, analiza datelor relevând că aproape o treime dintre produse au fost disponibile la un moment dat în 2012 la preţuri mai reduse.

Tradiţia americană Black Friday a devenit cu mult timp în urmă un eveniment care are ca miză mai degrabă convingerea consumatorilor că preţurile sunt atât de bune încât nu pot fi ratate.

Retailerii au adoptat de-a lungul timpului diverse tactici, precum reduceri masive de preţ la un stoc limitat de produse sau prezentarea unor discounturi aparent atractive la produse oricum ieftine, care nu afectează semnificativ marja de profit a magazinului.

În general, retailerii nu promit implicit că oferă cele mai bune preţuri din toate timpurile, iar Decide a constatat că multe dintre oferte sunt autentice.

Totodată, transparenţa şi uşurinţa cu care pot fi consultate preţurile pe internet au înlesnit semnificativ sarcina de a verifica aserţiunile retailerilor, iar consumatorii îşi pot da seama mai simplu ca niciodată care ofertă este cu adevărat avantajoasă şi care este un simplu artificiu de marketing.

În România conceptul de Black Friday a fost „importat” anul trecut şi în 2012 mult mai multe companii au anunţat reduceri semnificative de preţuri, în sectoare diverse, de la retail de electronice şi electrocasnice la turism sau imobiliare.