WSJ: FMI va contribui cu doar 10% la pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia

Fondul Monetar Internaţional ar urma să contribuie cu doar 13 miliarde de euro (17,07 miliarde de dolari) la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 130 miliarde de euro, lăsând guvernele statelor din zona euro să aloce un procent mai mare de fonduri decât în precedentele trei programe de sprijin, au declarat surse anonime pentru publicaţia "Wall Street Journal" (WSJ).

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 20:00
WSJ: FMI va contribui cu doar 10% la pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia

Contribuţia mai redusă a FMI reflectă temerile membrilor organizaţiei că devin din ce în ce mai expuşi la zona euro, susţin sursele. Deja FMI a împrumutat 30 miliarde de euro Greciei, 22,5 miliarde de dolari irlandei şi 26 miliarde de dolari Portugaliei, de câteva ori mai mult decât participaţia acestor trei guverne în FMI.

Totuşi sursele spun că valoarea contribuţiei FMI la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia nu a fost încă finalizată, iar problemele ar urma să se discute luni, când miniştrii de Finanţe ai zonei euro se vor reuni la Bruxelles, pentru a examina dacă sunt întrunite condiţiile pentru eliberarea ajutorului financiar de 130 miliarde de euro către Atena. La reuniune ar putea participa şi reprezentanţi ai FMI, susţine WSJ.

FMI a contribuit cu 27% la precedentul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, şi cu o treime la programele de sprijin pentru Irlanda şi Portugalia.

În luna octombrie 2011, liderii zonei euro au convenit un al doilea program de finanţare destinat Greciei, în valoare de 130 miliarde de euro, după ce estimările iniţiale potrivit cărora Grecia va putea reveni pe pieţele financiare în luna martie 2012 s-au dovedit mult prea optimiste.