Adevărul despre drama prin care trece fiica lui Marius Ţeicu

Marius Ţeicu nu mai are linişte. Fiica lui Patricia, în vârstă de 39 de ani, mamă a doi copii, a fost diagnosticată cu leucemie, iar în prezent face chimioterapie.

30 iul. 2016, 08:53
Adevărul despre drama prin care trece fiica lui Marius Ţeicu

Viaţa ei depinde de transfuziile cu sânge A2 RH pozitiv şi în ciuda faptului că este cea mai frecventă grupă de sânge, Patricia Ţeicu nu poate primi sânge de la orice donator, scrie ziarulring.ro.

Citeşte şi Marius Ţeicu trece printr-un adevărat coşmar. Fiica sa este grav bolnavă şi are nevoie de sânge

Medicii au explicat de ce se întâmplă acest lucru. „Prima condiție ca un pacient să primească sânge e ca medicii de la spitalul unde e internat să ne ceară. Grupa de sânge A2 RH pozitiv e cea mai frecvent întâlnită. Automat și pacienți cu A2 și RH pozitiv sunt mai mulți. Toate grupele cu RH negativ sunt mai rare. Fiica domnului Marius Țeicu a suferit mai multe trasfuzii și oricine în situația dânsei se imunizează, pentru că sângele fiecărei persoane poate avea anuumite particularități și nu întotdeauna se aliniază una la cealaltă. De aceea încercăm să oferim fiecărui pacient un sânge cât mai specific. Facem compatibilitatea și dăm un sânge ales, adică nu trimitem orice sânge A2 RH pozitiv. Această compatibilitate trebuie făcută de fiecare dată pentru că e posibil să se schimbe ulterior și dăm sânge în fenotip și compatibil.Nu e suficientă transfuzia cu aceeași grupă și cu același RH, e nevoie de mai mult, de niște testări speciale și la pacient, și la donator. Noi testăm automat toți donatorii și stabilim fenotipul. În cazul dânsei, nu e rară compatibilitatea.Pacientul care face chimioterapie trebuie să primească obligatoriu suport de sânge, pentru că altfel se anemiază foarte mult și se poate prăbuși. Așa că are nevoie de eritrocite și de trombocite, iar uneori chiar și de plasmă. Din acest motiv nu doar în leucemie, ci în toate cazurile din oncologie, e foarte importantă transfuzia. Oncologie consumă foarte mult sânge și o face pe termen lung, pentru că o chimioterapie poate dura între șase luni și un an. Tratamentul nu se face în fiecare zi, ci periodic, dar de fiecare dată are nevoie de suport sanguin”, a declarat medicul hematolog Doina Goșa.