Cum amenajezi o grădină sălbatică în curtea casei GALERIE FOTO

O gradina perfecta nu este neapărat un spaţiu în care straturile cu flori atent orânduite sunt străjuite de borduri aliniate la milimetru, alăturate unui gazon impecabil, în care fiecare fir de iarbă are lungimea potrivită. O grădină perfectă poate fi şi locul în care, odată ajuns, ai senzaţia că te afli într-un loc sălbatic, neatins, în care plantele, florile şi iarba par crescute fără ajutor, complet dezordonate.

13 iun. 2014, 08:49

O astfel de gradina este potrivita mai ales pentru curtile rustice si traditionale, unde elementele decorative moderne si plantele exotice nu-si gasesc locul, scrie casadex.ro. Desi amenajarea unei gradini care sa imite un peisaj natural cere multa pricepere – cu rabdare – se poate realiza.

Daca te-ai mutat de curand la casa, iar terenul care o inconjoara n-a fost amenajat inca, fiind plin de ierburi si copaci de padure, te poti considera norocos – ai deja „fundatia” pentru amenajarea unei gradini salbatice. Cu siguranta vei avea nevoie sa pavezi anumite portiuni din curte si in special din jurul casei, dar poti pastra o portiune pe care sa o transformi in micul tau colt de rai, in care sa te refugiezi de agitatia vietii cotidiene.

Citeşte şi Mă iubeşte, nu mă iubeşte! Ce SENTIMENTE are, în funcţie de FLORILE pe care ţi le dăruieşte

Cum obtii o gradina cu aspect salbatic

Inainte de a porni la drum, ar trebui sa stabilesti cum vrei sa arate mica ta gradina salbatica, ce peisaj natural vrei sa imite: un camp inflorit, o poienita din padure, o frantura de munte sau o oaza de verdeata pe malul unei ape? Odata stabilit acest lucru, vei sti ce ai de facut. De pilda, pentru obtinerea unei poienite de padure nu trebuie decat sa semeni pe portiunea stabilita un amestec de seminte de gazon cu flori de camp. Dupa cresterea acestuia, poienita se va umple de flori multicolore si parfumate care vor atrage fluturi colorati si tot felul de insecte in cautarea polenului.

Ca sa fie si mai spectaculos rezultatul, adu cateva roabe cu pamant cu ajutorul carora vei forma unul sau mai multe damburi, asa cum vezi in natura. Dar asigura-te ca denivelarile formate arata la fel de bine din orice unghi le-ai privi. Apoi incepe sa le imbraci cu arbusti si plante salbatice. Pentru a te asigura ca plantele pe care le vei sadi se vor acomoda, alege exemplare din zona ta, perfect aclimatizate. De modul de plantare va depinde aspectul final al gradinii tale. Asa ca nu uita sa tii cont de inaltimea pe care o atinge la maturitate fiecare planta; cele mai scunde exemplare ar trebui plantate in fata celor mai inalte. Pentru a imitatie cat mai fidela a unui peisaj natural salbatic, lasa intre fiecare planta doar atata spatiu de cat are nevoie ca sa se dezvolte armonios. Uita de bordurile de delimitare.

Aceleasi principii se vor aplica si in amenajarea unui iaz sau helesteu in gradina. Doar ca in acest caz, pe langa plantele care cresc si se dezvolta bine pe malul apei (salcia, papura, pondeteria, irisii, ferigile, brusturele etc.), ar trebui sa faci rost si de cateva exemplare acvatice (nufarul, zambila de apa etc.), fara sa uiti sa decorezi totul cu piatra naturala de rau.

Mai multe amănunte aici.